https://imgix.femina.dk/media/878c54893cbb4f78b56e9f32c4ff5770.jpg
Selvudvikling

Gravid og plaget af svamp

8. juni 2009
af Søs Wollesen
Svamp i skeden afhjælpes ved at skære ned på syredannende madvarer

Jeg er gravid i 13. uge og er plaget voldsomt af skedesvamp. Det kløer og svier og er rigtig ubehageligt. Jeg har fået Brentan-vagitorier, 100 mg, til 15 dage, selv om jeg synes, det er en meget lang kur - og er lidt nervøs over at tage dem, men lægen har sagt god for dem. Problemet lige nu er, at de ikke virker. Kan jeg risikere at abortere på grund af svampen? Det er der nogle, som påstår. Kan jeg gøre noget med kosten?

Jette

Hej Jette

Tillykke med din graviditet! Brentan-vagitorier kan godt anvendes af gravide uden at løbe nogen risiko for fosteret - og skedesvamp i sig selv er helt ufarligt for fostret såvel som for dig selv. Når det er skrevet, er det naturligvis generende at have skedesvamp på grund af svie, kløe og udflåd. Under graviditeten svulmer slimhinderne i kroppen op på grund af hormoner. Det forstærker tendensen til at få svamp. Det mest almindelige er, at floraen normaliseres, når du kommer lidt længere hen i din graviditet.

Er du ikke behandlet, kan du risikere at smitte barnet under fødslen. Skær ned på dit sukkerindtag og andre syredannende fødevarer - f.eks. brød, hvide pasta og ris, ikkesyrnede mælkeprodukter - samt kaffe, te og sodavand. Skru op for de basedannende fødevarer - såsom syrnede mælkeprodukter, friskpressede juicer, grøntsager og sunde olier. Du skal sikre dig gode proteinkilder, langsomme kulhydrater, fibre, der motionerer din tarm, samt sikre dig et mere stabilt blodsukker. Hvis du ikke spiser fisk et par gange om ugen, vil jeg anbefale dig at tage et omega- 3-tilskud. Tag en snak med din læge angående jern og andre kosttilskud under graviditeten.

Søs

https://imgix.femina.dk/legacy/media/aa93dc5c998540d499589dcbc1e44c30.jpg

Skriv til os
Søs Wollesen er læge, zoneterapeut og akupunktør. Har du et spørgsmål til Søs, kan du skrive til hende på sos@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Få styr på sukkerindtaget
Få sunde vaner

Læs også