https://imgix.femina.dk/media/7b021569733247d2aba564b5ec3285fc.jpg
Selvudvikling

Gør jeres politiske enetaler til sjove samtaler

2. september 2011
af Trine Thorendal
Foto: Thinkstock
88% af alle samtaler, ender samme sted som de starter. Så odset for, at du får overbevist din partner om dit budskab, er altså ret lille.

Det kan være sjovt men også dramatisk på hjemmefronten, når der er udskrevet valg. Hvis den ene eller begge parter er passioneret omkring politik, kan der hurtig flyve nogle finker af fadet hen over valgflæsken.

Derfor kan det være en god øvelse, at spørge sig selv, hvorfor det er så vigtig at få ret. Hvad er det for en følelse det giver mig at have ret? Hvorfor er det så presserende at "vinde" diskussionen?

"Forhåbentlig bliver man opmærksom på, at det måske slet ikke er så vigtigt - og så er fundamentet for en god samtale på plads" fortæller parterapeut Maj Wismann

"Det vigtigste er, at huske på, at det sjovt nok ikke handler om at få ret, men om at blive nuanceret i sit eget verdensbillede. Hvis man har det i baghovedet og er nysgerrig på sin partners perspektiver, kan det blive en lang og spændende snak".

"Det bliver simpelthen sjovere at være i samtalen, hvis det handler om at åbne hinandens øjne, frem for at tænke; Nu tager jeg lige min holdning her, og presser den ned over dig. Og hvis du ikke lige passer ned i den firkant, så har du dælme af at hakke en hæl og klippe en tå".


Download Majs fire bedste råd til at undgå skænderier i parforholdet.

Vi spejler os i politikernes måde at diskutere på
"Vi er vokset op med idéen om, at vi skal have ret. Og det er jo også det, vi spejler os i via div valg- og debatprogrammer på tv, hvor der i den grad ikke er plads til nysgerrigheden på den andens perspektiv".

"En anden ting er, lige at mærke efter om man har overskuddet eller overhoved magter at lave en diskussion om til en konstruktiv horisontudvidende samtale. For sådan er vi jo som mennesker, at vi nogle dage bare ikke orker, og det er også ok".

"Så kan det være en god idé bare at blive enige om, at man faktisk er uenige, og så ikke gøre mere ved det. Man kan fokusere på alt det man ER enige om; ens børn eksempelvis. Eller gå en tur og nyde hinanden. Eller have sex. Det er altid godt at have sex, så længe man er enige om det!" slutter Maj.

Læs også