Gitte Dyrberg, Dyrberg Kern
Selvudvikling

Gitte Dyrberg: Jeg har altid været et legende menneske

27. marts 2017
af Rikke Hast
Foto: Christina Hauschildt
I mere end 30 år har Gitte Dyrberg sammen med partneren Henning Kern skabt elegante og moderne smykker til kvinder i Danmark og udlandet. Et livslangt parløb, der begyndte med kærlighed og endte med et dybt venskab.

Gitte Dyrber, har sammen med sin samarbejdspartner Henning Kern i mere end 30 år har skabt smykker til kvinder i Danmark og udlandet under navnet Dyrberg/Kern.

Hun er også designeren bag det unikasmykke, som vinderen af SØNDAGs Heltindepris 2017 vinder. Ud over smykket får vinderen også 25.000 kroner til sit velgørende arbejde.

Gitte Dyrberg er født og opvokset i den jyske stationsby Kjellerup. Hendes far var konditor i byen, og han overtog butikken fra sin far, der også var konditor.

Iboende udelængsel

Som ung havde Gitte en iboende udlængsel, der betød, at hun bare måtte ud og opleve noget andet og mere, end hvad Kjellerup kunne byde på, så efter gymnasiet flyttede hun til København.

– Jeg har altid været et legende menneske, der har tegnet og malet og sat ting sammen, så jeg vidste godt, at jeg skulle noget med æstetik og formgivning, siger Gitte, der efter gymnasiet uddannede sig som art director på et reklamebureau, før hun i begyndelsen af 1980’erne begyndte på beklædningslinjen på Danmarks Designskole.

Her mødte hun Henning Kern, og de forelskede sig kort efter i hinanden.

– Vi blev hurtigt et fasttømret par. Ikke kun sådan ment, at vi var kærester, men vi var også dem, der meget ofte løste skoleopgaver sammen. Samarbejdet gjorde os stærke og tætte.... det er sådan, vi stadig har det sammen efter 30 år, husker en smilende Gitte.

Gitte Dyrberg: Entreprenante i hjertet

– Henning er den udadvendte type, mens jeg nok er den lidt mere introverte. Trods vores forskelle komplimenterer vi imidlertid hinanden rigtigt godt. Måske fordi vi har nogle stærke, fælles grundværdier. Vi er ærlige, loyale og entreprenante i hjertet. Nogle gange kan vi gribe hinanden i at sige den samme sætning eller færdiggøre hinandens sætninger. Vi kan også finde på at troppe op på arbejde i stort set det samme tøj. Det er så mærkeligt og noget, vi ofte griner ad.

Gitte og Henning begyndte allerede på Designskolen at lave kollektioner, som de arbejdede på dag og nat. De flyttede sammen, så de kunne sidde og nørkle sammen om aftenen, og de involverede gerne deres familier i arbejdet med både tøj og smykker.

Henning og Gitte tænkte dengang begge, at det var tøjdesign, der skulle være deres fremtidige levevej. Men de opdagede gradvist, at det var meget mere dem at lave og sælge smykker. Det passede godt til deres temperament, og de syntes, at arbejdet med smykkerne var både sjovt, anderledes og mere enkelt end tøjet.

Bevarede venskabet

Privat var Gitte og Henning et par i seks år. Men en dag fandt de ud af, at de ikke skulle være kærester længere.

– Der skete flere ting. Bl.a. mødte jeg en anden mand, og det gjorde Henning også. Lad os sige det sådan. Vigtigst var, at der ikke var nogen ’’Bad feelings’’ imellem os, det var faktisk ikke svært for os at bevare venskabet. Vi havde stadig stor respekt for hinanden. Og måske var det også derfor, at vi kunne køre videre med firmaet, siger Gitte, der blev gift med den mand, hun forelskede sig i og fik to børn sammen med ham. Børnene er i dag blevet voksne.

– Henning var naturligvis med til vores bryllup, og jeg kan stadig huske, at han i sin tale sagde: Gitte, jeg har altid vidst, at jeg skulle med til dit bryllup, bare ikke som gæst. Hennings forældre var også med, og familierelationerne er så tætte, at de kalder min mand for deres svigersøn.

Selv om man er gode venner og endda har formået at gå fra hinanden i god ro og orden, så kræver det sin kvinde (og mand) at få et nærmest livslangt makkerskab til at fungere...

– Henning og jeg har da også vores udfordringer, og det kan også godt være, at der bliver råbt højt nogle gange, men så er det om at få renset luften og komme videre. Vi kan heller ikke tillade os over for vores personale at rende rundt og være ”bagsure”. Det ønsker vi i øvrigt heller ikke selv, understreger Gitte.

Gitte kan stadig blive helt høj af sit arbejde. Og hun synes, hun er heldig, at hun i så mange år har kunnet beskæftige sig med noget, hun elsker.

– Der er sjældent to dage, der er ens på kontoret. Jeg kommer ikke hjem og er fuldstændig drænet fredag aften. Jeg kan sagtens komme hjem efter en dag på jobbet og have masser af energi, fordi jeg har haft sådan en god dag.

Læs også