https://imgix.femina.dk/media/article/vi-skal-udnytte-tiden-bedre.jpg
Annonce
Selvudvikling

Fremtidsforskeren: ”Vi har ikke brug for mere tid, vi har brug for at udnytte den bedre”

29. august 2019
af Aller Native, annonce for nemlig.com
Materialisme og forbrug er yt. Tid og overskud er vores nye statussymboler, og det kommer tydeligt til udtryk i vores samfund ifølge fremtidsforskeren. Se, om du kan genkende dig selv i hendes betragtninger.

Det er ikke længere dine designermøbler, dit tøj og din bil, der giver status. Det er derimod din livsstil og din bevidsthed omkring dine valg. Det siger fremtidsforsker Anne Skare Nielsen fra Future Navigator.

- Hvis man må sige det lidt karikeret, så er det den tidligere generation, der gik meget op i materielle statussymboler. Den nye generation går mere op i den immaterielle følelse, det giver at vælge det rigtige for en selv. Vi er gået fra at forbruge meget til at købe, hvad vi har brug for, siger Anne Skare Nielsen.

Ifølge fremtidsforskeren er ”det rigtige” individuelt, men det er en landsdækkende tendens, at vi i højere grad køber os til kvalitetstid, oplevelser og velvære frem for ting.

- Vi er ikke klassiske forbrugere. Vi vil ikke gå hjem med poser. Vi vil gå hjem med velvære. I stedet for at købe ting, køber vi en lækker is eller en forkælende fodbehandling. Vi kigger indad og prioriterer, hvad der er vigtigt, og hvad der giver os overskud.

Overskud er det nye sort

Ifølge Anne Skare Nielsen giver det ikke længere mening at tale om at være rig eller fattig. Det handler om at have overskud eller underskud. Det fede ved overskud er, at de giver dig plads til at lade dig styre af dit indre kompas.

- Når vi får mere overskud, kan vi træffe mere bevidste valg. Og vi vil gerne bruge vores tid på noget, der giver mening. Det gælder både privat og i vores arbejdsliv, og det smitter af på hele samfundet. Jeg havde en kunde i en stor dansk virksomhed, som sagde til mig, at de ikke kunne bruge det, vi havde lavet, fordi han ville være bange for, at hvis hans medarbejdere begyndte at tænke for meget over det, de lavede, så ville det gå op for dem, at det, de lavede, ikke havde nogen mening, og så ville de sige op. Tak for det, griner Anne Skare Nielsen og fortæller, at danskerne er blevet meget parate til at betale for det overskud, der giver os meningsfyldt fritid.

Nethandel er for eksempel eksploderet i løbet af få år, og det er ikke kun fordi, det er bekvemt at få varer leveret.

- Når vi handler på nettet, er vi meget mere bevidste om, hvad vi får brugt og ikke får brugt. I fysiske butikker er vi mere tilbøjelige til at foretage impulskøb. I ens virtuelle indkøbskurv er ens køb mere ’in your face’, og på den måde bliver man konfronteret mere med sine valg. I fremtiden tror jeg vi kommer til at få flere anbefalinger på varer, som bliver købt af dem, der er ligesom os selv og på den måde udlicitere vores indkøb til en algoritme, siger Anne Skare Nielsen.

Det er altså sandsynligt, at vi i fremtiden kommer til at grine, når vi mindes tiden, vi brugte tid på at køre rundt med indkøbsvogne i et supermarked.

Fra mere til bedre

Anne Skare Nielsen er sikker på, at tendensen er kommet for at blive, og at vi bliver bedre og bedre til at administrere døgnets 24 timer.

- Det handler jo egentlig ikke om, at vi har brug for mere tid, men vi har brug for at udnytte vores tid bedre. Før har vi skelnet mellem billigt og dyrt, nu skelner vi mellem mere og bedre.

Vores tid er kostbar, og ifølge Anne Skare Nielsen ser man mange eksempler på, at danskerne gerne vil bruge deres timer meningsfuldt. Det kommer for eksempel til udtryk, når det pæne porcelæn, som den tidligere generation gemte til helt særlige anledninger, kommer på bordet på en ganske almindelig tirsdag, eller når vi spiser morgenmad i sengen uden at stresse over krummer i dynerne.

- Vi opprioriterer ritualer for at skabe en lille tidslomme til os selv. For så føler vi, at vi bruger vores tid bedre.

nemlig.com: Brug din tid bedre

nemlig.com er et online supermarked med mere end 11.500 dagligvarer. Her finder du blandt andet Danmarks største udvalg af økologisk frugt og grønt og mange lækre varer fra gård-og special butikker. Hos nemlig.com kan du handle og få leveret når det passer dig. Direkte til dig hoveddør – også på 5 sal. Når du handler dagligvarer online hos nemlig.com sparer du en masse tid i hverdagen. Dyrebare timer, som du kan bruge på dig selv, ungerne, kæresten, hobbyen eller noget helt femte. Hvad er vigtigt for dig? Og hvad vil du bruge ekstra tid i hverdagen til?

Læs også