Fra en læser
Selvudvikling

Fra en læser: Vi skal snakke mere sammen

23. august 2017
af Lene Faurschou
foto: privat
"Jeg bliver sur og ærgerlig over, at alle i dag tilsyneladende er underlagt denne kedelige tendens til bare lige at smække en hurtig sms-besked af sted – og så er den ged barberet."

Fra en læser: Lene Faurschou er træt af vores måde at bruge sms'er på

Det optager mig rigtigt meget, og jeg bliver til stadighed irriteret og ærgerlig over, at kommunikationen i vores samfund har udviklet sig til at være så kortfattet, staccato-agtig, ligegyldig, kønsløs, unuanceret, upersonlig og helt uden de signaler og nuancer, som kropssproget afslører, og som vi kommer på dyre kurser i at tolke.

Jeg taler om sms’er, og jo det er da smart, at vi kan sende en hurtig sms til alle vores relationer uden at skulle bruge tid på at TALE med dem – eller er det?

Hej Lene –hvordan går det med helbredet. Kh Louise (nabo)

Jo tak, det går fint. Det er sødt, at du tænker på mig, men jeg ville da egentlig gerne snakke med dig og fortælle mere og måske høre lidt trøstende ord og opmuntring.

Hej Lene - god tur i morgen. Mange hilsner Lars (ven)

Tak – jeg glæder mig også og ville jo gerne fortælle dig, hvad vi skal se, og hvor meget børnene glæder sig. Men OK det må du jo høre, når jeg er hjemme igen.

Hej Lene – velkommen hjem. Har du haft en god tur. Kh Lars

Ja, jeg har haft en god tur. Har du slet ikke lyst til at høre mere?

Hej Lene – tak for sidst. Det var en flot bryllupsfest. Kh Anne (bedste veninde)

Tja, i gamle dage ringede vi altid sammen dagen efter og snakkede fester og lignende igennem. Nu kan det vist ikke gøres kortere og mere ligegyldigt.

LÆS OGSÅ: Fra en læser: Det er jo bare bare bryster

Tror I, at jeg har lyst til at svare på disse beskeder? Nej, faktisk ikke. Men jeg bliver sur og ærgerlig over, at alle i dag tilsyneladende er underlagt denne kedelige tendens til bare lige at smække en hurtig sms-besked af sted – og så er den ged barberet!

I min verden er en sms et genialt middel til at give en kort og neutral besked, fx ”jeg bliver 10 min. Forsinket” eller ”køb mælk på vejen hjem”. Sådanne beskeder er helt Ok at sende – de er blot info og kræver ikke mere snak. Så langt så godt.

Men i dag har mobiltelefonen bare til enhver tid første prioritet. Hvis den ringer, bliver den hentet op af lommen og svaret uanset, om det er belejligt eller ej. Når sms’en tikker ind under et møde, ja, så må vi jo ubetinget svare for dermed at signalere, at vi er ”wanted” og vigtige. Det er jo her, kæden springer helt af.

Se dig omkring på en restaurant. Hvad laver gæsterne? 75 % af dem sidder med telefonen og tjekker mails eller lignende i stedet for at tale med og hygge sig med de personer, som de er sammen med. Det er vanvittigt, foruroligende, fordummende – og helt unødvendigt.

Jeg håber, at det gamle ordsprog om, at ”alt har sin tid” også vil gælde brugen af SMS’er. Vi skal ringe sammen, mødes, bekymre os om hinanden, hygge, diskutere, grine og græde, være til stede og Snakke Mere Sammen.

Lene Faurschou er 63 år og rejseleder, AarhusGuide og Home Manager

Vi vil gerne høre DIN mening!

Har du også en klummeskribent i maven? En mening, du gerne vil ud med? Eller en anekdote, strøtanke eller betragtning fra din hverdag, du kunne tænke dig at dele med feminas læsere? Så send den til os – måske bliver din klumme udvalgt til at komme på femina.dk.

Du skal maile din klumme til redaktionen@femina.dk og skrive ”Fra en læser” i emnefeltet. Teksten skal være på 300-500 ord, du skal vedhæfte et billede af dig selv og skrive en kort introduktion af dig selv. Redaktionen forbeholder sig retten til at redigere tekstenfar.

Vi glæder os til at høre fra dig.

Mvh femina

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også