https://imgix.femina.dk/media/article/fraenlaeser_diane.jpg
Selvudvikling

Fra en læser: Vi har mistet kontakten til vores krop

4. september 2015
af Diane Jasmin
Mange af os er fremmedgjorte overfor vores egen krop. Vi overhører den signaler, og sammenligner den med andres kroppe - og det får os til at føle os utilstrækkelige og mindre værd, mener Diane Jasmin
Alt for mange kvinder sætter lighedstegn mellem deres krop og deres selvværd. Den helt grundlæggende følelse af at være god nok udelukkende, fordi du er dig – din grundlæggende værdi som menneske. Det er dén slags selvværd, jeg mener. Den bliver sidestillet med noget ydre – din krop, din fremtoning, din træning, din kost eller kort sagt din effektivitet og din krops evne til at yde. Som kropsterapeut har jeg mange kvinder i mine hænder. Og selv om mit speciale er at hjælpe kvinder med at finde balancen med mad og krop, hører jeg mange af de samme ord gå igen, uanset deres henvendelsesårsag. Der er en generel måde at forholde sig til sig selv og sin krop, som jeg også møder i kvinder udenfor min praksis. Og som jeg også har kendt ALT til selv. Det jeg kan se, er, at mange af os er fremmedgjorte overfor vores krop. Vi har mistet kontakten til vores krop. Vi lytter ikke til den. Tager den ikke med på råd. Signaler overhøres i et forsøg på at leve op til både indre og ydre krav. Kroppen bliver alt for ofte gjort til holdeplads for alverdens problemer. Den tvinges til at skulle fungere og præstere. Og hvis ikke den kan se ud, som vi synes, den bør, hvis ikke den kan løbe lige så langt som venindens, eller hvis den bukker under for en alt for presset kalender, ja, så må der være noget galt med den og dermed noget galt med os. Men som jeg skriver i min bog, så er din krop meget mere end et ydre objekt, der skal tage dig fra a til b, forherliges for sit gode udseende eller kritiseres for mangel på samme. Din krop er din bolig. Den er din billet til livet. Det er igennem den, du kan give dig hen i en kærlig berøring og danse dig jublende glad. Hvis du tillader det vel og mærke. Men noget må der da være galt med mig, hvis ikke jeg kan få min krop til at se ud som de andres, hvis ikke jeg kan få min krop til at præstere som de andres. Eller hvad? Nej, der er ikke noget galt med dig. Overhovedet! Du har bare glemt, at du ikke skal andet end at være dig. Og fordi du har glemt det, føler du dig utilstrækkelig og mindre værd. Så vær lydhør overfor din krop og respektér det, den fortæller dig. For når du handler på din krops signaler, viser du dig selv, at du er vigtig. At du er værd at lytte til. I den proces vil du finde accepten af dig selv og din krop. Du vil få øje på hvem du egentlig er. Du vil kunne mærke, hvad du har lyst til og ikke lyst til. Lad det være dit nye sted at leve livet fra. For gør du det, kan ægte selvværd opstå. Da vil du forstå, at du ikke skal være en anden end dig selv. Husk vær(d) dig selv!
https://imgix.femina.dk/1525_laeserklumme.jpg

Diane Jasmin er psykomotorisk terapeut og forfatter. Se mere på www.dianejasmin.dk

Vi vil gerne høre DIN mening!

Har du også en klummeskribent i maven? En mening, du gerne vil ud med? Eller en anekdote, strøtanke eller betragtning fra din hverdag, du kunne tænke dig at dele med FEMINAs læsere? Så send den til os – måske bliver din klumme udvalgt til at komme på femina.dk.

Du skal maile din klumme til redaktionen@femina.dk og skrive ”Fra en læser” i emnefeltet. Teksten skal være på 300-500 ord, du skal vedhæfte et billede af dig selv og skrive en kort introduktion af dig selv. Redaktionen forbeholder sig retten til at redigere teksten.

Vi glæder os til at høre fra dig.

Mvh FEMINA

Læs også