fra en læser, sexovergreb
Selvudvikling

Fra en læser: Det slår os, hvor mange kvinder, der er blevet udsat for overgreb

28. januar 2016
af Caroline, Lærke, Emilie og Filippa, 9. klasse
Selvom Danmark er et lykkeligt lille land, hvor karrierekvinder konkurrerer på lige fod med mænd, så forekommer sexchikane stadig, og langt mere end hvad de fleste tror. Vi har selv oplevet det, vores veninder har oplevet det.

Det at blive gramset på er noget, som alt for mange piger og kvinder oplever. Om det er i byen eller til en privatfest, hvor man kender alle, der deltager, er der næsten altid en vildfaren hånd, tilhørende en halvsnalret fyr, som finder sin vej til steder, hvor den bestemt ikke hører til. Det er utroligt, at i et moderne samfund, hvor kvinder er på lige fod med mænd, at der stadig er så mange unge kvinder, der oplever unge mænd, som rører ved steder, der fører til en dyb følelse af ubehag.

Vi synes, at det er chokerende, at denne form for chikane finder sted. For det er nemlig lige, hvad det er; chikane. Vi tror, at det kommer af, at flere og flere film og musikvideoer giver en forskruet idé om, hvor meget man kan tillade sig. Vulgære musikvideoer med store blævrende bagdele midt i en ekstra heftig twerkdans giver forkerte indtryk og viser en verden og et hierarki, som langt fra er virkelighed. Faktisk er det ikke kun videoerne, men også teksterne på moderne pophits, som synger om, hvordan den ideelle kvindekrop skal se ud. Godt med former, hvepsetalje og så skal den gerne ligne Beyoncés - hvis muligt selvfølgelig…

Fra en læser: Husk, at ord skaber virkelighed

Derudover tror vi, at rigtig mange drenge er god til at rode hinanden ud i væddemål, og når humøret er højt og promillen det samme, så kan de små interne konkurrencer gå hen og blive alt for meget og en overskridning af en grænse, som skulle forblive uoverskredet.

For det er pludselig blevet en trend at råbe ”go’ røv” så højt som muligt, kysse flest piger på en aften eller se, hvor mange bagdele flere end dine venner du kan nå at gramse på.

Det sker overalt

Men det er da ikke alle, der gør sådanne ting? Der findes da mange ”svigermors drøm” derude, ikke? Jo, det gør der da bestemt, men det er faktisk alle typer af drenge, der gramser løs. Det gælder altså ikke kun unge mænd med anden etnisk baggrund, selvom det lader til at mange skyder skylden på dem, næh nej, det er alle typer, uanset baggrund. Og det er faktisk også noget af det, der gør, at det er et problem. For der er ikke et bestemt sted, man kan gribe ind - det sker overalt. Denne udvikling i den forkerte retning. Det er sgu aldrig i orden at røre en fremmed andre steder end på skulderen, og heller ikke en man kender, som ikke vil have det, for den sags skyld.

Lige meget hvad er det i hvert fald langtfra i orden, at en kvinde ikke kan gå i byen eller til fest, uden at en fremmed herrehånd uden tøven tiltrækkes hendes bag, som jern til en magnet. Det slår os, hvor mange kvinder der har prøvet det. Bare man snakker om det i en mindre forsamling af piger, kan næsten alle give et genkendende nik, når snakken falder på hvem, der er blevet fløjtet af, hvem der er blevet dyttet af og hvem der er blevet raget på. Og det er slående.

Fra en læser: Hvorfor er der ingen tudeture på Facebook?

Så selvom Danmark er et lykkeligt lille land, hvor karrierekvinder konkurrerer på lige fod med mænd, og hvor kønsrollerne ikke betyder, at konen bliver hjemme og sørger for måltidet, så forekommer sexchikane stadig, og langt mere end hvad de fleste tror. Selvom man kan argumentere for, at det er ingen ting i forhold til, hvad der foregår i de mellemøstlige lande, er det langtfra til sammenligning, for der ligger det dybt i deres kultur. I Danmark er denne ligegyldighed over for kvinders grænse et nyt og forfærdeligt fænomen.

Vi har selv oplevet det, vores veninder har oplevet det. Det sker også i dag. Og det må samfundet gøre opmærksom på, for det er aldrig i orden. Ikke engang hvis kjolen er så kort, at man kan ane de strittende endeballer. Nej, det er under bæltestedet, over grænsen.

https://imgix.femina.dk/1604_fra_en_laeser2.jpg

Fra venstre: Caroline, Lærke, Emilie og Filippa. De går alle i 9. klasse på Endrupskolen i Fredensborg.

Vi vil gerne høre DIN mening!

Har du også en klummeskribent i maven? En mening, du gerne vil ud med? Eller en anek-dote, strøtanke eller betragtning fra din hverdag, du kunne tænke dig at dele med FEMINAs læsere? Så send den til os – måske bliver din klumme udvalgt til at komme på femina.dk.

Du skal maile din klumme til redaktionen@femina.dk og skrive ”Fra en læser” i emnefeltet. Teksten skal være på 300-500 ord, du skal vedhæfte et billede af dig selv og skrive en kort introduktion af dig selv. Redaktionen forbeholder sig retten til at redigere teksten.

Vi glæder os til at høre fra dig.

Mvh FEMINA

Læs også