https://imgix.femina.dk/media/article/1607_fra_en_laeser_melanie.jpg
Selvudvikling

Fra en læser: Det er okay at være egoistisk

16. februar 2016
af Melanie M. Thorgrimson
Melanie M. Thorgrimson: Egoisme er ikke at gå efter sin drømme, egoisme er at ødelægge andre folks drømme.

I Danmark er det Janteloven, der påvirker størstedelen af folkets selvbillede. Her er det nemlig ikke ok at være selvfed eller anse sig selv som sin egen førsteprioritet. Det er jo et egoistisk valg. Men hvorfor er vi så bange for at tænke på os selv? Er det i princippet ikke det, som får os længst i livet?

Lige meget hvor selvsikre vi er, ønsker de fleste af os i én eller anden grad at blive anerkendt af andre mennesker. Dette opnår vi for det meste ved at tilfredsstille deres behov uden at lytte til vores egne personlige behov først. Jeg mener ikke, at dette er den rigtige måde at gå igennem livet på. Jeg mener, at din egen lykke skal gennemsyre dig, før du kan hjælpe andre, og dette kræver til tider egoistiske valg.

Egoisme er..

Egoisme er ikke at vælge dig selv først, egoisme er slet ikke at skænke andre en tanke. Egoisme er ikke at gå efter sin drømme, egoisme er at ødelægge andre folks drømme. Egoisme er ikke at sige nej til ting, du simpelthen ikke har lyst eller overskud til, egoisme er, at forvente andre prioriterer dig højere, end du prioriterer dem.

Fra en læser: jeg har været spiseforstyrret i seks år - endelig mærker jeg en forandring

Egoisme er altså ikke at forfølge sine mål og drømme, men derimod at stå i vejen for andre, der forsøger selvsamme.

Jeg mener ikke, at lykken nødvendigvis er kun at gå efter sine egne mål og altid være sin egen førsteprioritet, men for at kunne hvile i dig selv, må du træffe de valg og beslutninger, som er bedst for dig og ikke nødvendigvis for alle andre. Desværre føler mange, inklusivt mig selv, at det er vigtigere at tilfredsstille andre med henblik på, at de dermed synes om dig, i stedet for at tilfredsstille dig selv og hermed kunne se dig selv i øjnene. Selvfølgelig giver det også en vis lykke og fyldestgørende følelse inden i at hjælpe andre, men jeg tror på, at for at kunne hjælpe andre mennesker bedst muligt her i livet, er du nødt først til at hjælpe dig selv.

Vælg dig

Vores ydmyghed kan til tider skade os selv mere end den egentlig gavner os, og jeg tror, vi skal passe på med at spænde ben for os selv.

Det er ok at gå efter det du vil og vælge det egoistiske valg i stedet for at påtage dig ansvaret for andres lykke her i livet. For hvordan skal du kunne gøre et andet menneske lykkeligt, hvis du ikke selv er det helt oprigtigt?

Du er ikke sat i livet for at please alle andre, men derimod for at opnå noget med dit eget liv. Så gør det dog! Følg dine drømme, vælg de valg, som hjælper dig videre og vigtigst af alt, vælg dig.

https://imgix.femina.dk/1607_fra_en_laeser_melanie_por.jpg

Melanie M. Thorgrimson, 23år, bor i Tårnby, studerer Kommunikation og Performance Design på Roskilde Universitet.

Vi vil gerne høre DIN mening!

Har du også en klummeskribent i maven? En mening, du gerne vil ud med? Eller en anek-dote, strøtanke eller betragtning fra din hverdag, du kunne tænke dig at dele med FEMINAs læsere? Så send den til os – måske bliver din klumme udvalgt til at komme på femina.dk.

Du skal maile din klumme til redaktionen@femina.dk og skrive ”Fra en læser” i emnefeltet. Teksten skal være på 300-500 ord, du skal vedhæfte et billede af dig selv og skrive en kort introduktion af dig selv. Redaktionen forbeholder sig retten til at redigere teksten.

Vi glæder os til at høre fra dig.

Mvh FEMINA

Læs også