Mavefornemmelse
Selvudvikling

Følger du din mavefornemmelse?

18. marts 2014
af KK.no og Lonnie Kjer
Foto: All Over
Det skulle være så godt … at stole på sin gode intuition, at følge sin mavefornemmelse. Bare ikke for os alle sammen. For nogle af os kan det nærmest være direkte ødelæggende.

Skal, skal ikke. Tungen på vægtskålen bliver ofte en 'mærken efter' og resultatet af al mærkeriet. Jeg føler, jeg skal ... jeg kan mærke, det er forkert osv. Vi stoler på vores egen fornemmelse af, hvad der er rigtigt og forkert. Det er bare ikke altid en god idé, skriver sitet kk.no

Når intuitionen bestemmer
For nok er den en god rådgiver, den mavefornemmelse. Men kan vi egentlig altid stole på den? Næ, siger psykologspecialist Sondre Risholm Liverød ved Sørlandet Sykehus til kk.no.

For i de helt store valg i livet, eller når det kommer til forholdet mellem mennesker, er det ikke altid en fordel at lade den sædvanlige rådgiver bestemme. I hvert fald ikke for alle og enhver.

"Folk med høj følelsesmæssig intelligens kan stole på den og lade intuitionen være en god vejviser i små og store spørgsmål i livet. Men for andre kan mavefornemmelsen altså være ødelæggende og medvirkende til, at vi gentager fortiden fejl, siger hun.

Pas på med mavefornemmelsen
Af og til kan den nemlig lede os på afveje. Har man f.eks. mere eller mindre ubevidste og destruktive livsmønstre, kan mavefornemmelsen så at sige hoppe med på vognen og alliere sig med psykiske mekanismer, der er baseret på angst, usikkerhed og bekymringer.
Og er man vokset op med kritik og lav selvfølelse, kan mavefornemmelsen være med til at fortælle dig, at du ikke skal ændre dine mønstre eller turde tage chancer.

Træn mavefornemmelsen
Men det kan vi lære os, fortæller Risholm Liverød.

"Jeg tror, vi kan træne vores mavefornemmelse til en vis grad. Specielt i sociale forhold har mange af os meget at hente, for det er der, følelserne opstår, og det er ofte følelserne, mavefornemmelsen forholder sig til," fortæller hun til kk.no.
Hvad siger din mavefornemmelse omkring dét …?

Læs også