https://imgix.femina.dk/media/c99202fde26a4265ae6c1d6c39612c3c.jpg
Selvudvikling

Fobier kan ødelægge din karriere

9. maj 2011
af Lisbeth Madsen
Foto: All Over Press
Stress kan udløse en fobi og i værste fald ødelægge din karriere, siger psykolog

Forbier

Agorafobi: Angst for åbne pladser eller at være i forsamlinger og på offentlige steder.
Allodoxafobi: Angst for andres meninger
Decidofobi: Angst for at skulle tage beslutninger
Glossofobi: Angst for at skulle holde tale
Opthalmofobi: Angst for at blive kigget på

Får du svedeture og bliver svimmel ved tanken om, at nogen kigger på dig? Eller frygter du i stedet store, åbne pladser så meget, at du hellere bliver hjemme i sofaen? Så lider du måske af en fobi - dvs. en angst, og den slags kan være et stort handicap i hverdagen.

På erhvervshjemmesiden Forbes.com lister man en række fobier op, der kan gøre det svært at passe de fleste jobs. Det kan være angst for åbne pladser, angst for at skulle tage beslutninger, holde tale m.m.

Antje Fries, der er privatpraktiserende psykolog møder flere og flere i sit arbejde, der er ramt af fobier og angst. Bl.a. fordi folk har fundet ud af, at der er noget at gøre, så de ikke behøver at leve med det.

- Det kan være voldsomt invaliderende, og mange ting i hverdagen bliver besværliggjort, så man i værste fald ikke kan passe arbejde, siger hun.
Stress kan udløse en fobi
Angst kan opstå pludseligt, hvis man bliver udsat for en meget traumatisk oplevelse. Så kan det sætte sig som kaldes post traumatisk stress, og det kan reaktivere en angst senere lignende situation, siger. Men angst eller en fobi kan også opstå af andre årsager.

- Der kan være en arvelig disponering for det. Eller det kan blive udløst gennem længere tids stress, hvor du ikke har formået at sige fra og lyttet til din krop. Tit vil der ligge en sårbarhed til grund for at fobien eller angsten udvikler sig, siger Antje Fries.

Du skal konfrontere din angst
Er du ramt af en fobi eller angst, der gør det svært for dig at passe dit job, så skal du søge hjælp. Psykolog Antje Fries advarer imod blot at forsøge at undgå det, du er bange for.

- Det værste, du kan gøre, er at få en adfærd, hvor du undgår alt det, du er bange for. Så vil angsten blot blive værre og værre. I stedet skal du konfrontere dig selv med det, du er bange for. Du kan ikke tale din angst væk. Det handler om at lære at styre angsten og ændre noget i hverdagen, så den ikke kommer igen. Man skal finde ud af, hvad der har udløst den, siger hun.

Føler du stress i din hverdag? Meditation kan hjælpe dig med at finde ro.

Læs også