https://imgix.femina.dk/media/9ef43705a6284d5aab5f00ca16cd2aea.jpg
Selvudvikling

Flash dine laster

8. maj 2012
af Redaktionen
Jagten på den kernesunde livsstil, det perfekte look, den tårnhøje moral og de konstant korrekte værdier er på vej væk. Snart bliver det hipt at flashe sine laster, siger fremtidsforsker.

Man skal stå tidligt op for at efterleve opskriften på det rigtige liv. Ingredienserne er bestemt på forhånd, og der står sund livsstil på menuen. Det rigtige tøj, den rigtige bolig, den rigtige mad og ditto opdragelse - tjek. Køleskabene bugner af økologi, og fitnesskortet ligger ikke længere hjemme i skuffen, men slides op af daglige besøg i træningstemplet, mens videnskaben og de rigtige meninger står i kø for at fortælle os, hvad der sundt, sandt, hot or not. Bare ikke ret meget længere.

Den unge generation har nemlig fået nok. De gider ikke følge strømmen af forbud og den "rigtige" måde at leve på. Et blik i krystalkuglen fortæller, at det snart bliver moderne at smide tøjlerne, være ligeglad og leve livet, som du har lyst til at leve det - og oven i købet være stolt af det. Dét spår fremtidsforsker Jesper Bo Jensen.

- De sidste tyve års moralsk hensyntagen er på vej væk, og det samme er vores kontrol af væremåde og look. De unge generationer har fået nok af en lang laste- og kaloriefri tid, og nu kommer der en naturlig modreaktion, fortæller han.

Tilbage til fremtiden
Hvis det minder om noget, du har hørt om før, er det ikke helt forkert. Vores nye værdisæt trækker nemlig tråde tilbage til de glade, lastefulde 70'ere, hvor eksperimenteren, billigt kluns og en smøg i mundvigen var det nye sort. Helt så meget peace, love and harmony skal vi nu ikke forvente os, for en gentagelse af tiden bliver det ikke til.

- Men det er den samme slags strømninger, vi så småt ser begyndelsen på nu, siger Jesper Bo Jensen. - Der skal eksperimenteres, også seksuelt, der skal ryges og drikkes, og hvis vi ser på de helt unge lige nu, tegner det et meget godt billede af, at det - trods utallige kampagner - er dét, de allerede er i gang med. Om fem år må vi gerne være stolte og ligeglade. En del af os, altså. For det bliver, til dels, en halvlukket fest. Eller i hvert fald en fest, der styres af de unge i det billige genbrugstøj eller stangvarerne fra H&M, som bliver dét, de fremover køber. Resten af samfundet hopper ikke af dydens smalle sti og kaster sig sultent over synderne. Men vi må godt, og tendensen vil smitte af, så det bliver mere end o.k. at være boheme-agtig og "fri", selv om man for længst har rundet de 30.

Sølvbryllups-opgør
Det er de unge, der bestemmer farten. Og det er der ikke noget nyt i. Med ca. 25 års mellemrum ændrer vi nemlig vores syn på, hvad der er skidt, og hvad der er kanel. Så er en ny generation vokset op og har fundet deres egen måde at gøre tingene på.

- og samtidig taget afstand fra de regler og normer, deres forældre var underlagt. - Når noget har været på én måde i lang tid, skabes en trend omkring at gøre præcis det modsatte. Som en slags statement og en afstand fra gennemsnittet, hvor man insisterer på at skille sig lidt ud og nægter at være en kopi, forklarer Jesper Bo Jensen og fortsætter:

- Og i en krisetid præget at usikkerhed om fremtiden i forhold til, hvornår det bliver bedre, og om det overhovedet bliver bedre, så er det oplagt at prøve noget nyt. Især med dén tanke i baghovedet, at det, "de andre" har gjort de sidste tyve år - det virkede altså ikke.

Selvværd: Stå ved dine synder

Klummen: Alt er forbudt

Renées klumme: Hvorfor skal vi være lykkelige hele tiden?

Læs også