https://imgix.femina.dk/media/a935ddfd64444d96a64878445bf1d1e8.jpg
Selvudvikling

Find terapi i naturen

1. februar 2012
af Rikke hast
foto: marianne leth og shutterstock
Få inspiration, dyrk meditation og mindfulness og brug naturen til at finde livsglæden frem. Her er tre kvinder, som får det bedste ud af naturen.

Hanne Berzant, indehaver af By Nord
- bruger naturen i design

Fuglefjer, rå træstammer, klippeformationer, levende bjørne og ulmende vulkaner. Der findes intet i den nordiske natur, der ikke betager eller inspirerer designer, grafiker og indehaver af interiør-firmaet By Nord, Hanne Berzant, 42.

Firmaet har haft stor succes med ikke mindst sengetøj med billeder af elge, bjørne, ulve eller landskaber og er siden starten for godt tre år siden vokset heftigt.

Knivskarpe motiver
Når hun er på inspirationstur, er det en professionel fotograf, der tager billederne. - For det er vigtigt, at motiverne står knivskarpt, så de rigtigt træder frem.

By Nords sengetøj med nordiske naturmotiver har for mange været et kærkommet alternativ til retro-bølgen. - Jeg tror, mange tiltales af den nordiske, rene stil og af farveholdningen, som er rolig og afdæmpet.


Endeløs inspiration
- Den nordiske natur byder på en utrolig rigdom. Alene årstidernes skiften giver en mangfoldighed af teksturer og farver. Selv holder jeg meget af vinteren. Den betager mig, nok fordi strukturen i f.eks. træerne træder så tydeligt frem, når de står nøgne uden blade. Jeg holder også meget af foråret - af at være i en skov lige før, træerne popper ud.

LÆS OGSÅ: Derfor er dansk design så godt

Mette Thomsen, indehaver af "Lift Your Life"
- fotograferer fantasidyr i naturen

Mette Thomsen, 50, fra Skibby på Sjælland mistede som 14-årig sin mor til brystkræft. Dengang besluttede hun sig for at leve livet fuldt ud.

- Vi bør fokusere mere på det, som gør os glade. For gør vi det, genererer det energi til måske at realisere en livsdrøm eller skifte karriere, siger Mette.

Mette er uddannet sygeplejerske, men er i dag selvstændig i Roskilde med en alsidig praksis, der hedder Lift Your Life. For hun er også uddannet zoneterapeut, akupunktør, psykoterapeut, mentaltræner samt life- og businesscoach og tager også ud og holder foredrag og workshops om bl.a. livskvalitet, livsglæde og det at færdes i naturen

Livsglæde i naturen
Mette er bidt af både natur og fotografering, og hun har fotograferet det, hun kalder »fantasidyr i naturen« i mere end 20 år.

Hun drager gerne ud på alle tider af døgnet, uanset årstiden, for at fotografere det samme »dyr« igen og igen i lys og mørke, med sol og rimfrost. Fotograferingen er hendes passion, det samme er naturen.

- Når øjet først åbner sig for det univers af naturens fantasivæsner, former og farver, så kan man slet ikke lade være med at registrere al den rigdom, som er derude lige for fødderne af os.

LÆS OGSÅ: Hverdagsmod; tør du ændre dit liv?

Susan Thorslev, stifter af mindfulness-skole
i København
- bruger naturen til meditation og mindfulness

Vinden rusker og bider i kinderne, alligevel strider en kvinde sig frem langs vandet på Amager Strand. Et par gange tager hun en diktafon og indtaler nogle få sætninger. Kvinden er Susan Thorslev, 50, som meget nødig går glip af sin daglige tur til stranden.

Hun er uddannet lægesekretær og pensionsrådgiver, men da hun blev ramt af stress for nogle år siden sadlede hun om.

- Da jeg blev sygemeldt, cyklede jeg nogle lange ture og fandt frem til, at det job, jeg havde, ikke længere passede til mig. Jeg skulle noget helt andet med mit liv.

Mindfulness og meditation forebygger stress
Hun ser det nu som sin mission at hjælpe med at udbrede kendskabet til mindfulness og meditation som effektive værktøjer til behandling og forebyggelse af stress.

I dag er hun certificeret NLP practitioner, coach og instruktør på Mindfulness-skolen i København, som hun har stiftet sammen med to andre kvinder. Skolen arrangerer bl.a. mindfulness-kurser i naturen.

Brug naturen til meditation
- Jeg bruger selv naturen forebyggende, og det er i naturen, at jeg i små bidder oplever lykken. Og meditation og mindfulness kan sagtens være jordnært og sjovt. Man skal ikke tage sig selv for højtideligt. Vi har f.eks. en øvelse, hvor man skal efterligne et træ. Når man står der, kan det først føles lidt underligt, men husker man på, at træer er nogle gamle og meget rodfæstede størrelser, så giver det mening at lave øvelsen, hvis man selv har svært ved at være til stede i nu'et. Øvelsen giver oplevelsen af at være solidt plantet i jorden, uanset hvilke storme, der raser, forklarer hun.

- I naturen bliver vi meget bevidste om vores sanser. Vi fornemmer dufte, farver, lyde og lys på en helt anden og mere intens måde, og det påvirker vores sind positivt.

LÆS OGSÅ: Kisser Paludans videoblog: Tankens kraft

Læs også