Julegave
Selvudvikling

Find dig selv: Hvilken gaveGIVER er du?

23. november 2017
af Dorte Mosbæk
foto: Panthermedia
At vælge de rigtige gaver er noget af en kunst – måske genkender du dig selv som gavegiver i en eller flere af typerne nedenfor og kan trække på både smile- og gavebåndet …

Julegaveræset er meget mere end bare en udveksling af bløde og hårde pakker juleaften. Det er tanker, tålmodighed, googlesøgninger og ture til posthuset. Måske du kan genkende dig selv i én af disse?

Excelarket

Ingen skal snydes, og da slet ikke børnene, så hvis du har aftalt at give for 200 kroner, er det jo ikke 180 kroner, vel? Så må tyveren pakkes ind og lægges ved. Er ofte nært beslægtet med ønskeseddel-elskeren, hvis værste mareridt er at skuffe nogen. Hører du til i den ekstreme ende, indregner du inflation, når du aftaler gavebudgettet.

Ønskeseddel-elskeren

Du beder altid om en udførlig ønskeseddel. Typisk i slutningen af oktober – og helst elektronisk og dermed med direkte links. Dine gaver vækker sjovt nok altid jubel: ”Det var liiiige, hvad jeg havde ønsket mig!” Du er på sammenbruddets rand, hvis ovennævnte liste aldrig dukker op.

Konvolutten

Du har typisk denne dialog med et familiemedlem i december: ”Du er så vanskelig at købe gaver til – er det i orden, at jeg giver dig pengene, så du kan købe noget selv?”

Psyko-analytikeren

Du er en stor menneskekender og en god lytter, så du kan nemt finde på noget mere personligt og unikt end det, der står på din søsters (kedelige) ønskeseddel, og i øvrigt holder du mest af at give noget overraskende. Har din søster ikke talt om, at hun er lidt træt af sin sorte garderobe? Du bruger december på at strikke en multifarvet trøje i lækkert mohair, som kan få hende tilbage til den farverige stil, hun havde som ung …

Tæt beslægtet med egotripperen…

Egotripperen

DU elsker yoga, og din mand elsker at rejse, så derfor skal din mand selvfølgelig have to billetter til en yoga-rejse. Hvis det ikke er noget for ham, kan han jo bare slappe af på stranden, win-win.

All-year-rounderen …

Du shopper julegaver og kalendergaver hele året, når du finder noget blandt Nettos spotvarer, der LIIIIIGE passer til din nevø. For dig er julegaverne ekstremt personlige, og du har gjort dig mange tanker om modtageren. Du gør det primært for at undgå julestress og et alt for højt gavebudget, men udfordringen kan være, at du ikke kan finde eller huske gaverne, når december står for døren – og selvfølgelig at de ikke kan byttes, hvis nu din nevø har mistet interessen for Paw Patrol, siden du så ham lege med det i januar.

Undskylderen

Allerede når du overrækker gaven, starter din monolog: ”Jeg ved jo ikke, om det overhovedet er noget for dig, måske er det forkert størrelse, eller du har sikkert én, der ligner, men jeg har lagt bonen her i konvolutten, så du skal ENDELIG bare bytte den…”

Hyggeshopperen

Du tager en fridag fra arbejde i december og overtaler din kæreste til at slæbe poserne, mens I kæmper jer frem i et stormagasin eller shoppingcenter for at få gaverne i hus. Ofte overskrides budgettet væsentligt, eftersom mange gaveønsker er udsolgte, men I har en hyggelig dag, som I har gjort til en tradition bl.a. ved at afslutte med et glas gløgg på en juleudsmykket cafe. Den mandlige udgave af hyggeshopperen går typisk ud alene den 23.12. Og kommer hjem med lingeri i forkert størrelse og alt for dyre racerbaner.

Kollektivisten

Du synes det er dejligt, hvis I er flere, der kan gå sammen om gaverne, og din søster er vildt god til at finde det HELT rigtige, så du spørger som regel hende, om hun kan stå for årets fælles gaver. Så skal du selvfølgelig nok overføre pengene, når du får tid …

Læs også