https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/taet-paa-dig/2012/10/1240-feminas-kvindepris/1240-femina-kvindepris-art_0.jpg
Selvudvikling

FEMINAs Kvindepris 2012 går til …

7. oktober 2012
af Tine Bendixen, redigeret af webredaktionen
Søstrene Josephine og Josina Bergsøe får FEMINAs Kvindepris 2012 på 25.000 kroner, fordi de har insisteret på kræftramte kvinders ret til at være skaldede og skønne uden skam. Og fordi de med sig selv som levende eksempler har vist, at man kommer længst ved at banke angsten af banen og fokusere pålivsglæden. For man overlever, til det modsatte er bevist

Det er en ære for os på FEMINA at meddele, at det bliver søstrene Josephine og Josina Bergsøe, der modtager FEMINAs Kvindepris 2012. Med æren følger samtidig en check på 25.000 kr. I dag, fredag, overrækker FEMINAs chefredaktør dem prisen på årets FEMINA Messe i Forum.

Josephine og Josina får FEMINAs Kvindepris 2012 på 25.000 kroner, fordi de har insisteret på kræftramte kvinders ret til at være skaldede og skønne uden skam. Og fordi de med sig selv som levende eksempler har vist, at man kommer længst ved at banke angsten af banen og fokusere på livsglæden. For man overlever, til det modsatte er bevist.

Læs også: Trine Dyrholm om starten på sin karriere - helt ung og tynd og usikker

De to Bergsøe-søstre har insisteret på at ændre opfattelsen af, hvordan man er brystkræftpatient. Med missionen "Flere skaldede kvinder i det offentlige rum" har de formået at skabe debat om kræftramte kvinders ret til at være skaldede og skønne uden skam. De har også skrevet bogen "Tabuknuseren". Og har været med til at stable Science Meets Fashion-eventen på benene: 20 kemo-skaldede kvinder gik catwalk i april i haute couture-tøj af danske topdesignere for at samle ind til nonprofitfonden A Race Against Breast Cancer.

Selv om de begge er ude på den anden side med hår på hovedet, slutter festen ikke her. Lige nu arbejder Josina for at etablere et hus, hvor brystkræftramte kvinder kan mødes under og efter deres behandling. Næste initiativ er i støbeskeen: Et anderledes og glamourøst brystkræft show på TV3 med skaldede catwalk-kvinder, bidrag fra danske designere og fokus på ny viden om brystkræft. Derfor får Josephine og Josina Bergsøe FEMINAs Kvindepris 2012.

Og hvordan har de to søstre det så med at få prisen?

- Vi har fået rigtig meget feedback fra andre kvinder, der er havnet i suppedasen, men prisen er noget lidt andet. Den anerkendelse viser os, at projektet er lykkedes. Jeg sad i et fly på vej hjem fra Italien, da jeg fik beskeden på min iPad, og så begyndte jeg at vræle. Jeg havde lyst til at råbe ud i flyet: "HALLO, TROR I LIGE, JEG HAR FÅET EN PRIS!!!" Jeg blev meget rørt og stolt, siger Josina.

En lille fedtet catwalk
Eventet Science Meets Fashion havde 600 gæster. Anja Camilla Alajdi stylede kvinderne i haute couture af topdesignere som Jesper Høvring, Stella Nova, Wackerhaus ... Ole Yde donerede kjoler til auktion; Axelborg lagde lokaler til; Christian Louboutin leverede skoene; Moët og Chandon lod champagnepropperne springe; og over 200.000 kr. blev samlet ind til fonden A Race Against Breast Cancer. Med andre ord: Høj cigarføring.

Og selvom det ikke var alle, der havde tiltro til, at projektet kunne lykkes, viste det sig at overstige søstrenes forventninger til fulde.

- Der var fem på venteliste!, siger Josephine.

Læs også: Linse Kessler - Jeg synes selv, jeg er blevet en dejlig person

Josina er bestyrelsesmedlem, og Josephine er ambassadør for fonden, hvis indsamlede penge går 100 procent til brystkræftforskning. Søstrene tager afstand fra den "normale" indsamlingsmåde: "At det helst skal være sørgeligt, for så kommer folk hurtigere til lommerne." Josephine og Josina går med catwalk og skaldet skønhed i den stik modsatte retning:

- Vi vil gerne signalere STOLTHED og STYRKE og HÅB. Vi skal NOK få samlet de penge ind, uden at det behøver at være med udgangspunkt i noget med, at vi alle sammen er ved at kradse af. Ro på. Det er ikke, fordi vi vil male et skønmaleri: "Hvor er det en stor fest, og hvor har vi det alle sammen godt bagefter." Der er RIGELIGT, der kradser af undervejs. Vi vil bare gerne have lov til at bevare håbet og den styrke, vi har, når vi nu er her. Tudefjæset har kørt for længe. Vi vil noget helt andet. Catwalken var bare begyndelsen, siger Josina.

Hvad har det betydet for jer at være syge samtidig?

Josina: - Vi har da tudet og haft det forfærdeligt. Ikke kun fysisk, men bestemt også psykisk. Det interessante er bare at få flyttet fokus. Det er DET, det handler om. Så lavede vi missionen "Flere skaldede kvinder i det offentlige rum". Josephine er så heldig, at hun får alle mulige invitationer, og jeg sagde: "Du siger ja til ALLE invitationer, hvor man skal ud at være fin. Og jeg skal med! Vi er ikke for fine til noget. Heller ikke Billed-Bladet. ALLE skal se en skaldet isse."

En ny begyndelse
Josephine og Josina er begge raske i dag, og de har fået deres hår tilbage.

Savner I nogensinde at være skaldede?

- Ja. Der var et eller andet totalt sejt over det, når vi var ude sammen, siger Josephine.

Josina supplerer:

- Kan du huske dengang, vi gik forbi Café Dan Turéll? Der sad en flot mand i jakkesæt og læste avis. Dér kommer vi spankulerende på høje stiletter og med skaldede isser. Så kigger han op, bryder ud i et kæmpe smil og viser thumbs up. Vi var bare sådan: "Wauw ...". Så bliver man altså lidt mere fandenivoldsk.

Læs også