Selvudvikling

Få bedre hukommelse

16. marts 2011
af
Kilde: Pål Johan Karlsen, www.pjkarlsen.com
En fotografisk hukommelse, som den Lisbet Salander har i Stieg Larssons bøger, er måske lige lovlig meget at håbe på, men ifølge den norske psykolog Pål Johan Karlsen kan du nå meget langt ved at træne den hukommelse, du rent faktisk har

1 Dyrk motion, og hold formen ved lige livet igennem. Fysisk aktivitet stimulerer blodforsyningen til hjernen og nervesignalerne.

2 Spis regelmæssigt - undgå, at blodsukkerniveauet kører op og ned. Det, som er sundt for kroppen, er også sundt for hukommelsen.

3 Dyrk mentale udfordringer - lær nyt, læs og studér. Bevar din nysgerrighed. Hukommelsen har sine genetiske aspekter, men meget afhænger af personlige valg og livsstil. Forskellen bliver større med årene, fordi mange fravælger mentale anstrengelser.

4 Indre ro skærper hukommelsen. Sørg for at skaffe dig oaser i hverdagen.

5 Koncentrér dig om det, du er i gang med, og giv det din fulde opmærksomhed.

6 Giv tid. Jo længere tid du bruger, desto mere lærer du.

7 Find ind til essensen af det, du er i gang med. Sørg for at koble det op på noget, du kan/ved i forvejen. På den måde bliver det lettere at hente den nye viden bagefter.

8 Lær så vidt muligt med alle sanser - visuelt, verbalt, motorisk og sanseligt. Brug din nyerhvervede viden på en aktiv måde.

9 Repetér hellere én gang for meget end én gang for lidt.

10 Spred din læring ud over længere perioder. Genopfrisk hyppigt i begyndelsen og derefter en gang imellem.

11 Synliggør det, du skal huske. Læg strategiske og synlige hint på steder, du gerne vil huske - læg f.eks. breve, som skal postes, ved udgangen. Gør det til en vane at placere hverdagens vigtige genstande på samme plads, så du kan stole på din vanehukommelse.

12 Undgå at udsætte opgaver, med sørg for at få dem udført - også de mindre behagelige - mens du har dem friske i erindring. Læg rapporten i tasken, så snart du har skrevet/ læst den.Læs også:Sådan klarer du en stresset hverdagLær at holde en bedre taleRelevante links:

Indadvendt kvinde