https://imgix.femina.dk/media/74bbbf68a78e4437a06c463e3e1c914b.jpg
Selvudvikling

Er veninden kedelig?

17. november 2009
af Anette Løkken Sørensen
Foto: Henrik Kastenskov, Istockphoto & Scanpix
Stå ved dine følelser. Sådan siger coach Susanne Møberg om den samtale, som er nødvendig, når man skal have fortalt veninden, at det er slut

Susanne Møberg har haft egen praksis som coach i 16 år og talt med adskillige kvinder, som gerne ville bryde med en ven, men ikke kan tage sig sammen til at gøre det. Her er hendes bud på, hvordan det kan slutte på en ordentlig måde.

Hvad vil du med samtalen?
Gør dig fuldstændig klart, hvad det er du vil. Hold dig til dét. Resultatet skulle gerne blive, at I begge går styrket ud af samtalen. Det er dit ansvar, at samtalen holdes på det niveau, du ønsker.

Formulér dit mål!
1. Hvad du vil sige?
2. Hvilken tilstand vil du gerne efterlade den anden part i, når samtalen er forbi? Vær ærlig over for dig selv. Ønsker du, at det skal være skyld, fortrydelse, forståelse, lettelse, eller at hun ser dig som et kærligt, ansvarligt, modigt og modent menneske?
3. Hvilken tilstand vil du gerne selv være i bagefter? Hvad vil du være stolt af? Det kan for eksempel være, at du forbliver rolig, opmærksom, nærværende, venlig, accepterende, samtidig
med at du får sagt det, du gerne vil.

I

Coach Susanne Møberg

Coach Susanne Møberg

Hvorfor vil du afslutte venskabet?
Gør dig klart, hvorfor du afbryder kontakten.
• Hvad er der sket gennem tiden?
• Er noget taget fra dig?
• Har I forskellige værdier?
• Er din integritet krænket?
• Føler du dig nedværdiget?
• Er I vokset fra hinanden?
• Kan du ikke leve op til jeres venskab længere?

Hvordan vil du bære dig ad?
Stå ved din beslutning! Vær modig og tal med din ven. Aftal på forhånd en tid, I kan tale i telefon sammen. Det giver mulighed for at fornemme hinanden imens, og det er lettere at tage afsked, når man har sagt det, der skal siges. Brug ikke tøsedrengeløsningen med at skrive et brev eller en mail, eller endnu værre: Bare lade det fade ud.

Selve samtalen
Indled evt. med at fortælle, at det er svært for dig at få det sagt, fordi du ikke ønsker at såre hende. Sig straks derefter klart og tydeligt, hvad det er, du vil. Din ven har brug for en forklaring. Der må ikke efterlades tvivl om, hvad meningen er med budskabet. Beskriv så objektivt som muligt, hvorfor du ønsker at afbryde kontakten. Sig ikke mere, end hvad der er nødvendigt, for at den anden part kan forstå, hvorfor du vil afslutte venskabet. Undlad at svare på det hele. Undlad at forsvare dig. Lad hende tale. Fortæl også det positive fra jeres tid sammen. Hold hele tiden fokus på målet for samtalen - og hvordan du ønsker hun skal føle, når I er færdige. HUSK: Det er ikke det, vi siger til andre mennesker, de husker bedst! Det er, hvad vi får dem til at føle.

Forbered mentalt på reaktionen
Forvent, at hun vil forsvare sig. Afvisning og afslag er ikke noget, vi mennesker bryder sig om. Afslag opfatter vi, som om vi ikke er gode nok, og derfor bruger vi alle kneb for at forsvar os. Gør dig umage for at rumme det, når hun forsvarer sig. Forsøger hun at give dig skyldfølelse, så lad være med at tage den på dig. Du behøver ikke at undskylde dig selv. Det, hun ytrer, er hendes mening, og det er okay.

Faldgruber
• At du ikke har noget afklaret mål for samtalen.
• At du ikke er tydelig i dit budskab, fordi du er bange for at såre den anden, eller fordi du ikke står ved dig selv.
• At du ikke står ved din beslutning og i stedet forsøger at lægge ansvaret fra dig og giver hende skylden
• At du mister fokus, så følelserne løber af med dig, og du begynder at forsvare dig selv.
• At du ikke tager det fulde ansvar for din beslutning.
• Det er tolkningen af din beslutning, der er vanskelig at håndtere. For eksempel: "Når jeg
afbryder kontakten, tror hun nok, at jeg ikke synes, hun er god nok." Prøv at afklare, om den tolkning er sand. Det er den sandsynligvis ikke! Hvis du vil vide mere om, hvordan man tackler forholdet til en ven/veninde, så gå ind på www.moeberg.dk

Læs også:


Er dit parforhold under pres?

Lær at skændes ordenligt

Læs også