https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/november/familie-prim.jpg
Selvudvikling

Er sex i familien ok?

14. november 2012
af Isabella Grønvall
foto: All Over
I den forgangne uge var sex mellem halvsøskende og sex mellem forældre og børn et af de emner, der skabte stor debat. Men hvem sagde hvad? Og hvad siger du?

Pernille Skipper, Enhedslisten
Retsordfører Pernille Skipper har nogle stærke holdninger om det her emne. "Det er ikke statens opgave at blande sig i, hvem der skal have børn med hvem", siger hun i forbindelse med hendes forslag om, at Straffelovsrådet burde kigge på om sex mellem halvsøskende fortsat skal være ulovligt.
"Jeg synes ikke, det faktum, at der er risiko for at få børn med misdannelser, er et argument for at søskendesex skal være kriminelt." Hun påpeger derefter, at man heller ikke forbyder folk med Down syndrom eller anden genetisk sygdom at få børn og, at det er lovligt at ryge under graviditeten, selvom at det er videnskabeligt bevist, at det påvirker fosteret.

Vagn Greve, juraprofessor
Juraprofessor Vagn Greve bakker Enhedslistens forslag op og siger: "Der en ingen god grund til, at vi i Danmark behandler den biologiske familie anderledes end den sociale familie."
Han tog endda dét skridt længere ved at sige: "Efter min opfattelse burde vi afkriminalisere sex mellem far og datter, så længe de begge er myndige og forholdet er frivilligt".
Vagn Greve siger også "Det er ganske mange år siden, vi i Danmark gjorde det lovligt for folk med genetiske defekter at avle børn, selv om vi ved, at risikoen for, at gendefekten videreføres til barnet, er 50 procent, hvis den ene af forældrene er gendefekte. Risikoen for at få et barn med genetisk defekt stiger fra cirka fem til otte procent, hvis forældrene er halvsøskende."
Hvis forældrene er helsøskende ligger risikoen mellem 10 og 30 procent.

Lisbeth Zornig og Joan Ørting
"Det er en syg tanke. Alt stritter på mig. Man ser i forvejen at børn manipuleres til sex med voksne. Det er en uhyggelig tanke, at forældre skal have lov til at manipulere deres egne børn til sex", siger Lisbeth Zornig, som er tidligere formand for børnerådet. Hun er ikke er den eneste, der væmmes ved tanken om lovliggørelsen af sex i den nære familie. Sexolog Joan Ørting syntes også, at det er en helt forkert måde at se tingene på:
"Sex mellem familiemedlemmer, selv om de er blevet voksne, giver kun problemer. Jeg har siddet over for talrige kvinder, der har haft sex med brødre. Det sætter sig i dem for resten af livet. Det bliver sådan noget, der hænger over familien, som man ikke taler om", siger hun.

Mai Henriksen fra De Konservative
I en klumme på metroexpress.dk skriver Mai Henriksen fra De Konservative: "Gennem de senere år har vi set uhyggelige eksempler på misbrug i familier. Uhyggelige sager, hvor forældre stod bag misbrug af både sønner og døtre og fik deres børn til indbyrdes at misbruge hinanden."
Hun forklarer også, hvordan en lovliggørelse vil gøre det blive nemmere for en far at overbevise sin datter eller søn om, at det da er helt normalt at klatre op i forældrenes dobbeltseng, og hvordan det måske vil være lettere for en bror eller far at overtale en teenagedatter på 16 år til at have det første samleje hjemme, i velkendte omgivelser.

Hvad synes du?
Når Pernille Skipper siger, at forbuddet mod sex i den nære familie er "en grotesk og gammeldags tilgang til sex og familieformer", har hun så ret? Er Danmark gammeldags?
Eller er tanken derimod direkte etisk og moralsk forkasteligt, som f.eks Lisbeth Zornig og Joan Ørting giver udtryk for?
Når man ser på homoseksualitet og dyresex, kan man jo konstatere at vi flytter os gennem tiden, men hvis en mor har mulighed for at have sex med sin søn, vil moderkærligheden så forsvinde helt? Bliver det svært at finde grænsen mellem at elske sit barn og være forelsket i sit barn?

Kom meget gerne med din mening længere nede på siden!

Kilder: Politiken.dk, EkstraBladet.dk, MetroXpress.dk, dr.dk, tv2.dk og Information.dk

Læs også