Selvudvikling

Er kartofler sundt?

af Lone Severinsen 7. september 2009
Foto: Colourbox
Man kan godt tage på af fedtfattigt mad - det gælder også kartofler

Er kartofler egentlig sundt og godt at spise som del af aftensmaden? Jeg elsker kartofler, men kan ikke rigtig finde ud af, hvilken kategori de befinder sig i. Er det "det grove og gode" eller "det hvide uden mening"?MariettaJeg kan godt forstå dine tvivl, for kartoflen har i de seneste år været udskældt - og det med skamme. Fakta er nemlig, at normalvægtige anbefales at spise 250 gram kartofler om dagen, og at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kartofler spises oftere end ris og pasta.Det er også en myte, at man tager på af kartofler. Faktisk er kartofler fedtfattige (kun 0,3 gram fedt pr. 100 gram), og der er færre kalorier i kartofler, end der er i ris og pasta. Desuden er der flere kostfibre og mere C-vitamin i kartofler end i almindelig ris og lys pasta. C-vitamin fremmer jernoptagelsen, så det er vældig smart at spise kartofler sammen med kød, der er en god kilde til jern.Når alt det er sagt, vil jeg gerne pointere, at kartofler ikke tæller som grøntsager, da de indeholder en del stivelse. Desuden skal man huske på, at man godt kan tage på af fedtfattig mad - altså også kartofler - hvis man spiser flere kalorier, end man forbruger. Kartofler hører altså ikke under "det hvide uden mening", og du skal derfor ikke forsage dine kartofler, men nyde dem med god samvittighed i moderate mængder, afhængig af om du er normalvægtig eller gerne vil ned i vægt. Sørg for at tilberede dem uden - eller kun med begrænset - fedtstof, da kartofler suger meget fedt til sig.Lone

Spørg om kostLone Severinsen er diætist og ekspert på sundhedscoach.femina.dk. Har du et spørgsmål til Lone, kan du skrive til hende på [email protected], så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.