https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/oktober/alleerkommetprim.jpg
Selvudvikling

Er du med i denne bog?

31. oktober 2013
af Lonnie Kjer
Foto: Sigrún Gudbrandsdóttir
Ja, chancen er der faktisk. For har du tilfældigvis været med til samme fest som Sigrún Gudbrandsdóttir i løbet af de sidste tre årtier, er du måske med i bogen ’Alle Er Kommet’. Eller også er en, du kender der …

Det er ingen almindelig bog, kunstneren og fotografen Sigrún Gudbrandsdóttir har begået. Intet mindre end 400 sider er proppet med fotografier af folk, du muligvis aldrig har set, en del, du kan genkende og - muligvis - dig selv.

Jeg ved ikke ...

... hvornår fotografiets magt som kollektiv hukommelse gik op for mig.
Jeg så mine billeder hænge på folks opslagstavler og tænkte … det er mig, der hænger der, selvom jeg jo ikke var med på billedet.

Jeg overvejede at gå efter verdensherredømmet, én opslagstavle af gangen. Og så glemte jeg det igen.

Men nu, når du har kigget i denne bog, vil MIT blik blande sig med forestillingen om tiden, der var.

Dette er mit fotoalbum …

Sigrún Gudbrandsdóttir

Til fest - uden Facebook
Og det er billeder af en lidt anden slags, end man ser i den velkendte, iscenesatte Facebook-verden. For kan du huske den gang, vi gik til fest uden at blive tagget? Da man knipsede løs - uden en ommer - og skulle fremkalde 36 billeder for at finde to, der var bare nogenlunde brugbare?

Besat af billeder …
Dét kan Sigrún, for hun har sjældent misset muligheden for at knipse folk - uanset, hvor hun har været. Sådan er det stadigvæk …
"Jeg kan blive helt besat af at fotografere … hvis jeg har kameraet med, er jeg meget optaget af dét, og jeg ærgrer mig så meget, hvis jeg har ladet det blive hjemme," fortæller fotografen til Oestrogen.dk

Sigrúns liv i billeder
Og hun har været mere end almindelig flittig med apparatet gennem nærmest hele livet. Har altid fotograferet, men aldrig overvejet at leve af det.
"Jeg har altid været bidt af det, men det har også altid været en lidt privat ting," fortæller Sigrún, der ikke desto mindre gavmildt deler ud af sine personlige øjeblikke.

"Det er mit liv i billeder. Det er hele min ungdom og mine korte eller lange møder med folk eller steder, hvor jeg tilfældigvis lige befandt mig i dét øjeblik," fortæller hun om det imponerende værk.

Pletskud fra Sigrún …
For den er ikke bare utrolig smuk, bogen. Den er virkelig en million snapshots af noget, man lige så godt selv kunne ha' været med til - og måske endda var. Den er også et stjerneportræt en den danske musik-, film- og kunstscene. Og ja, du møder velkendte kulturhoveder i bogen. Men du ser også alle de andre … i en - som regel - upoleret virkelighed.

Fortidens uskyld
Det er - selvfølgelig - også meningen.
"Det er jo noget ret nyt, at vi konstant bliver fotograferet til fester, og det er da en lille smule kedeligt, at vi alle sammen nærmest er blevet trænede modeller. Men så må man finde noget andet … se folk på en ny måde, og jeg forsøger at fotografere folk, inden de selv har sat 'modelfjæset' på," siger Sigrún.

"Der er en anden uskyld over billederne i bogen - især over festbillederne, og det kan jeg virkelig godt li'."

Sigrún Gudbrandsdóttir

Københavnsk nydansker, kunstner, fotograf m.m.

Uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole / Grafisk Design
University of East London / Visual Communication & Photography

Du kender hende måske fra kunstgruppen Ingen Frygt eller som medlem af bandet Lovebites.

Alle Er Kommet … heldigvis
Og Alle Er Kommet sparker dig altså direkte tilbage til firserne og halvfemserne til fester, du på en eller anden måde var med til, selv om du måske ikke lige var der. Man er med på sidelinjen, mens pladeselskaber åbner, bands bliver til, kunst opstår - og festen holdes. En fest uden filter. Og en fotografs personlige hyldest til kunsten, folket - og festen.

En af dem, man godt gider med til

Læs også