https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/karriere-og-penge/2012/08/1235-kvinder-og-moedre-er-de-bedste-ledere/1235-kvinder-er-de-bedste-ledere-art.jpg
Selvudvikling

Er du kvinde og mor? Så bli'r du en god chef

29. august 2012
af Lene Rode Redigeret af Charlotte Hallbæck
Foto: Panthermedia
Som kvinde og som mor træner du faktisk dagligt de bedste lederkompetencer. Moderne ledelse handler nemlig i høj grad om empati, forandringsparathed og overblik. Og der har aldrig været større efterspørgsel på kvindelige ledere. Skal du være én af dem?

Er du passioneret omkring dit arbejde? Brænder du for, at din arbejdsplads skal udvikle sig og levere den bedst mulige kvalitet (og ja, det gælder, uanset om du arbejder i en børnehave, på en operationsstue eller i en bank)? Kan du tage upopulære beslutninger? Og er du optaget af, hvordan dine kolleger trives? Så besidder du højst sandsynligt potentialet for at blive en god leder.

- Det at blive mor er faktisk den ultimative ledertræning. Pludselig skal vi tage vare på andre og beskytte dem, samtidig med at vi giver dem plads til at vokse og udvikle sig. Se deres potentiale, definere rammer og sætte grænser. Have overblik over, hvem der skal hvad og hvornår. Og det er faktisk utrolig vigtige ting at kunne som leder, mener lederudviklingskonsulent Pia Torreck.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/9b9be123e7d24f50b9fc39a2dfe72e08.jpg

Pia Torreck,
lederudviklingskonsulent

- Og samtidig er mange kvinder optagede af selvudvikling. De læser bøger og tager på kurser - og det er også rigtig vigtigt. Det er der mange mandlige ledere, der kunne have stor gavn af. En god leder er nemlig først og fremmest i balance med sig selv. Hvor jo bedre man kender sig selv, jo mere autentisk, tillidsvækkende og stærk virker man på andre.

Det er slut med Kaj Holger
For at blive en god leder må man være en hård nyser med rundsave på albuerne. Man skal arbejde mindst 70 timer om ugen og helst være belagt med teflon. Sådan lyder nogle af fordommene om at være leder.

Og deri ligger formentlig nogle af de væsentligste årsager til, at så mange kvinder undertrykker deres lederambitioner og vælger lederjobbene fra. Og det er en skam. For den moderne leder er meget langt fra typer som "Krøniken"s Kaj Holger. Men ledelse er tæt forbundet med magt, og kvinder har traditionelt været bange for at forbinde ordet magt med sig selv. Ofte hører man f.eks. kvinder sige, at de skam ikke vil have magt - de vil bare have indflydelse. Men magt er ikke det samme som tyranni og enevælde.

- De fleste ledere er altså ikke magtsyge! Faktisk handler ledelse i dag om mange bløde værdier - som at være god til at lytte og give feedback. At få øje på den enkeltes styrker og ressourcer og se, hvordan man motiverer forskellige personlighedstyper. Og det handler om at have et skarpt overblik og holde styr på mange ting på én gang - altså ting, som de fleste kvinder er rigtig gode til, siger Pia Torreck. Hun oplever, at mange kvinder har en masse begrænsende overbevisninger om, hvad det vil sige at være leder og viger tilbage for at være ambitiøse, fordi de også skal nå hjem at hente børn.

- Men det handler altså ikke længere om, hvor mange timer man lægger på arbejdspladsen, men om den værdi, man lægger der. Og man kan sagtens blive verdens bedste leder ved at være stille og rolig og skabe fælles fodslag, understreger Pia Torreck.

Spørg dig selv:

· Hvorfor er det vigtigt for mig at blive leder?
· Hvad vil jeg gerne lykkes med?
· Hvad synes jeg er vigtigt?
· Kan jeg klare at tage upopulære beslutninger?

Læs også