Selvudvikling
1. juli 2014

Er du Introvert? Se om du kan genkende dig selv her

Introvert eller ekstrovert. Det ene er hverken bedre eller dårligere end det andet. Men det kan hjælpe dig at vide, hvor du selv hører til. Coach Pernille Birkenfeldt guider. Og hun hører selv til i den første afdeling. Introvert.
Af: af Lonnie Kjer
Introvert - se om du kan kende dig selv her

Foto: Privat

Introvert ... Når du tænker tilbage, har det nok været sådan altid. Dine klassekammerater kom dig i forkøbet med de svar, du faktisk selv havde … men du var bare ikke helt så hurtig som dem. Og nu kender du det måske fra dit arbejdsliv, hvor kollegerne overhaler dig indenom med mange idéer, hurtige løsninger og lønforhøjelser. I øvrigt de samme kolleger, der altid er dem, der rejser sig op i større forsamlinger og tager ordet.

Introvert … måske!

Tillykke. Så er du nok introvert. Måske, altså. For selvfølgelig er der ikke en formel eller en særlig kasse, man som introvert skal puttes ned i. Heller ikke selv om du kan nikke genkendende til de generelle introverte 'træk', du vil møde - også her i artiklen.

- Det hele hænger sammen med omstændigheder, vores øvrige personlighedstræk og selvfølgelig vores forskellige livshistorier, og der er masser af mennesker, der er både introverte og ekstroverte, fortæller Pernille Birkenfeldt.

Introvert med hang til ro

Men man ved, at mellem 30 og 50% af er introverte med trang til eftertænksomhed, fordybelse, ro - og en helt masse andet.

- En af de største forskelle mellem at være introvert og ekstrovert er, at ekstroverte henter deres energi ved at være sammen med andre mennesker, hvor introverte får deres energi ved at være alene, siger hun.

Introvert og overset

Og ifølge Pernille Birkenfeldt bliver de introvertes kvaliteter af og til set på som svagheder i stedet for styrker.

- Vores samfund er bygget meget op omkring dét at være ekstrovert, udadvendt og 'på' - både på hjemmefronten, men ikke mindst på arbejdspladserne. Det er der intet galt i, men som introvert er det nemt at føle sig forkert og måske overset, fordi vi i den vestlige verden i høj grad anerkender de højttalende, hurtige typer, hvor den introverte har brug for mere tid, inden han eller hun udtrykker sin holdning - simpelthen fordi vedkommende er introvert.

Introvert? Test dig selv!

Kan du genkende dig selv her

  • Du har en håndfuld tætte venner.
  • Du synes, der er stor forskel på venner og bekendte.
  • Du bliver træt, når jeg har været sammen med andre mennesker, selvom jeg har haft det rart.
  • Du kan have svært ved at holde fokus når der er mange som taler rundt om mig samtidig.
  • Du nyder at være alene.
  • Du fortrækker 'en til en'- samtaler frem for grupper.
  • Du er ikke så vild med smalltalk, men synes, det er fantastisk med dybe samtaler om emne der betyder noget for mig
  • Du fortrækker undervisning som forelæsninger frem for seminarer.
  • Du lader ofte indgående telefonopkald gå videre til din telefonsvarer.
  • Du tænker som regel selv tingene godt igennem, før du deler dem med andre.
  • Du bliver ofte beskrevet som stille, reserveret og en god lytter.
  • Hvis du selv kan vælge, så fortrækker du en weekend uden planer frem for en weekend med alt for mange planlagte ting.
  • Du nyder stilhed.
  • Du har behov for perioder med "ro på".
  • Du lægger mærke til detaljer, som andre ikke altid ser.
  • Du foretrækker at arbejde, hvor der er ro og få forstyrrelser.
  • Du forbereder dig grundigt, hvis du skal lave en præsentation eller holde en tale.
  • Du føler, du har et rigt indre liv.
  • Du kan brænde sammen og virke sur uden at være det, hvis der har været meget larm og uro omkring dig i længere tid.
  • Du tænker, før du taler.


Hvem er du - introvert?

Og du har sikkert allerede tjekket, i hvilken lejr du hører til. Ekstrovert eller introvert. Rød, gul, grøn eller blå. Vi dyrker tests og personlighedstyper mere, end nogensinde før. Og det er godt, mener Pernille Birkenfeldt.

- Det gør det nemmere at forstå hinanden, når vi ved, hvorfor vi reagerer, som vi gør. Og det giver mening at finde frem til det, ligesom det giver mening for chefen at vide, hvilke folk han har ansat - og hvordan en introvert og en ekstrovert virker i teamet, siger hun, der selv forlod dét, der skulle forestille at være drømmejobbet efter kun ni måneder.

- Og det var ikke fordi, jeg ikke blev testet i hoved og r.., inden jeg blev ansat. Min chef kendte bare ikke resultatet af de forskellige tests - at jeg fx er introvert - og brugte dem derfor af gode grunde heller ikke.

Introvert og ekstrovert: En god kombination

Og det er en del af tiden, at vi putter os i kasser og ved, hvilken type, vi tilhører … sådan for det meste, da.

- Og jeg synes, vi skulle gøre det endnu mere. Samarbejdet mellem en introvert og ekstrovert kan være virkelig frugtbart, og vi kan ikke undvære hverken den ene eller den anden gruppe. Det er bare vigtigt, at chefen er klar over, at hende nede i hjørnet, der ikke lige fik givet sin holdning til kende, måske har en vigtig pointe og en løsning, der bare ikke lige nåede at blive hørt. Og at hun måske er introvert.

For det handler selvfølgelig ikke om, AT vi siger noget, og hvor højt vi siger det - men HVAD vi siger. Introvert eller ekstrovert.

- Det er ikke nødvendigvis sandheden, der kommer fra den, der råber højest, men vi har måske en tendens til at hylde den selvsikkerhed, de ekstroverte udstråler. Ja, undersøgelser viser endda, at vi også synes, de ekstroverte ser bedre ud, fortæller Pernille Birkenfeldt.

Tavshed er for introverte

Og nej, det handler ikke om selvværd eller mangel på samme hos de introverte.

Hvor ekstroverte oftere taler, mens de tænker, bruger de introverte som regel mere tid på at tænke tingene godt igennem, inden de giver deres holdning til kende.

- Men for nogen af os introverte drejer det sig om at blive lidt bedre til at komme ud over rampen og ud med vores budskab, lade være med at gemme os og turde løbe en risiko. Det ER jo ikke sikkert, det er de andre, der har ret.

Ekstrovert eller introvert - for lidt eller for meget?

Og vi ved det jo godt alle sammen. Det går stærkt, vi er på konstant, vi er online hele tiden, og vil vi høres, skal vi frem i bussen. Uanset om vi er det ene eller det andet. Introvert eller ekstrovert.

- Men for vi introverte bliver mobiltelefonen fx også en ting, vi kan flygte ind i efter et møde, hvor de ekstroverte sniksnakker ovre ved kaffemaskinen. Fuldstændig ligesom at snige sig ud på toilettet og lige få lidt ro, siger Pernille Birkenfeldt.

- Det kan lyde lidt karikeret, når man forsøger at tegne et billede af introvert og ekstrovert. Det skal det ikke være. Nogle er det lidt, andre er det meget, og man kan sagtens være lidt af hvert afhængig af situationen. Men man kan også øve sig i lære at bryde lidt ud af det, hvis man med fordel kan skrue lidt op eller ned for en af delene.

Pernille Birkenfeldt er uddannet Life- & Business Coach fra Manning Inspire. Har været revisor og controller, men sagde sit job op for at arbejde som coach med fokus på introverte. Læs mere på www.pernillebirkenfeldt.com

Læs mere om:

Læs også