Kvinde nedtrykt
Selvudvikling

Er du genert? 5 gode råd til den generte

12. juli 2016
af Christina Forsberg
foto: Panthermedia
Føler du ubehag ved at være i midtpunkt? Får du knuder i maven ved tanken om den middag, du skal til hos din nye nabo? Over oplægget du skal holde på mødet på mandag? At være genert kan hæmme ens livsudfoldelse - men det behøver ikke at være sådan. Her får du ekspertens små råd til at komme din generthed til livs.

Gode råd til dig, der er genert

Mange mennesker – særligt kvinder – lider under det at være genert. De får sved i håndfladerne og hjertebanken ved tanken om at komme i centrum. De føler ikke, de har noget at byde ind med og åbner kun munden, hvis de er 100 procent sikre på, at det, de siger, er korrekt.

Generthed kan være medfødt, ligesom det kan være opstået i barndommen, hvor man måske har lært fra sine forældre, at det er bedst ikke at vække opmærksomhed og holde lav profil. Er man opvokset i Flinkeskolen og har levet efter Janteloven, er sandsynligheden for, at man er genert også stor. Men det behøver ikke at være sådan, forklarer coach og terapeut, Helene Rosendahl. Man kan godt slippe ud af generthedens hæmmende lænker – hvis man selv gør en indsats.

- Man skal kort og godt beslutte sig for, at nu vil man noget andet, for man går jo glip af oplevelser, hvis man lader genertheden styre. Man skal prøve at skabe en bevidsthed og erkendelse omkring, hvorfor man mon har så svært ved at tale med andre, komme i fokus og byde ind i samtalen? Hvilke – negative - tanker ligger bag? Hvad er jeg så bange for? Hvad har jeg brug for at ændre? Hvad er mit problem?

Prinsesse Märtha Louise: Jeg var ensom og genert

Træn dig ud af at være genert

Helene foreslår, at man kan starte med at spørge sig selv, hvad man egentlig interesserer sig for? For dette emne ville man jo kunne tale om rimelig naturligt og engageret. Og man kan også prøve at få fokus væk fra sig selv og over på de andre - i erkendelse af, at de fleste mennesker godt kan lide at tale om sig selv.

Derfor er det en god ide at forberede sig grundigt inden mødet med andre mennesker, hvad enten det er en fremlæggelse af et projekt, en middag med kollegerne eller et socialt arrangement.

Helene Rosendahl har følgende råd:

5 gode råd til den generte

1. Øv dig hjemmefra på dit kropssprog.

2. Forbered dig på nogle spørgsmål. Træn dine sociale evner: Lytte nærværende og spørge ind.

3. Beslutter du dig for at sige noget, så hav et formål med din samtale. Du behøver nemlig ikke at sige noget, bare for at sige noget. Øv dig i at arbejde med dine automatiske negative tanker og overbevisninger.

4. Koncentrer dig om, hvad du vil have ud af samtalen.

5. Flyt fokus væk fra dig selv, og over på den du taler med. Det gør du ved at lytte nærværende til det den anden siger, svare på det, og stille spørgsmål.

Sara Blædel: Jeg var ordblind og genert

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også