er du en pleaser
Selvudvikling

Er du en pleaser? Disse ting kendetegner dig

7. maj 2017
(udgivet første gang april 2016) af sundhedsredaktionen
foto: Panthermedia
Dit ønske om at please andre kan blive problematisk. Her er fem tegn på, at imødekommenhed er blevet usundt for dig – og at det er tid til også at passe på dig selv.

Du kan ikke sige nej

Når du siger ja til noget, siger du indirekte – eller direkte – nej til noget andet. Når du melder dig til skolebestyrelsen, fravælger du indirekte tid med din familie.

TIP: Hvis ja er blevet dit automatsvar, så øv dig i at svare: Jeg vender lige tilbage! – og brug så et stykke tid på at mærke efter, hvad du har lyst til, før du svarer.

Du er ubeslutsom

Hvis du er vant til at svare på spørgsmål ud fra, hvad du tror andre gerne vil høre, har du sandsynligvis svært ved at træffe beslutninger. Du lader andres meninger drukne din egen stemme.

TIP: Prioritér din selvbevidsthed. Mærk efter, hvilke ting, mennesker og aktiviteter der får dig til at føle dig i live og giver energi.

Du kan selv!

Ofte er de mennesker, der altid hjælper andre, ikke så gode til selv at bede om hjælp. Hvis du kæmper med at spørge om hjælp, går du glip af mange af livets muligheder.

TIP: Sæt dig for at bede nogen om noget – stort eller småt – hver dag. Det kan være at bede din kollega tage en kop kaffe med til dig eller andet i samme størrelsesorden. Det giver god øvelse.

Du lever ikke i henhold til dine værdier

Hvis du investerer al din energi i at gøre det, du tror, andre forventer, svigter du dine egne værdier. Hvis du værdsætter tid med dine børn, men ikke kan sige nej til en veninde, der altid beder om tjenester, vil du ikke nå det, der er vigtigst for dig. Din tid er knap, så investér den i de ting, der betyder mest for dig.

TIP: Skriv ned, hvad du bruger din tid på i løbet af en uge og se, om du lever i overensstemmelse med dine værdier. Hvis ikke så sæt dig nogle mål, der vil hjælpe dig på vej.

Du sætter ikke sunde grænser

Hvad enten du ikke kan sige nej til en veninde, som altid skal låne penge, eller du ikke siger noget, når svigermor blander sig i dit ægteskab, kan usunde grænser lave ravage i dit liv. Når du lader andre vade ind over dine grænser, vil du ofte ende med at blive vred og indebrændt på dem.

TIP: Tag din kraft tilbage og acceptér, at når du siger fra, vil nogle mennesker måske blive sure på dig. Med tiden vil du se, at det slet ikke er så slemt.

Kilde: Bogen ”What mentally strong people don’t do” af Amy Morin

Læs også