https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/renee-toft-simonsen/1011-renee/1011-renee-4-kopi-2_1.jpg
Selvudvikling

Er det sundheds-skadeligt at blive gift?

8. september 2010
af Renée Toft Simonsen
Ægteskabet i sig selv er altså ikke partout godt for helbredet, eftersom der synes at være stor forskel på, hvilken indflydelse et sundt henholdsvis usundt ægteskab har

Man har altid ment, at ægteskabet er godt for helbredet. At ægtefolk for eksempel skulle leve længere end singler, er en antagelse, som stammer helt tilbage fra midten af 1800-tallet. En mand ved navn William Farr forskede i dødelighed blandt ægtefolk og blandt mennesker, som levede i cølibat, samt blandt enkemænd og enkekoner. Han fandt dengang, at ugifte oftere døde af sygdom i sammenligning med folk, som var gift og boede sammen: "The single individual is more likely to be wrecked on his voyage than the lives joined together in matrimony," var Farrs konklusion.

Megen forskning op til i dag bakker denne påstand op om, at det at være gift er godt for helbredet. For eksempel har man fundet, at gifte folk sjældnere får lungebetændelse, bliver opereret mindre og har mindre tendens til at udvikle kræft eller få et hjerteslag. Svenskere forskere har fundet frem til, at hvis man som ældre er gift eller bor sammen med én, har man mindre risiko for at få demens. Ifølge hollandske forskere har ugifte højere risiko for at dø ved bilulykker, mord eller anden slags voldsom død.

Billedet er imidlertid ikke entydigt, og den sandhed, at gifte folks helbred skulle være bedre end singlers, bliver nu udfordret. Nyere forskning viser nemlig, at alle disse åbenlyse sundhedsmæssige fordele, der synes at være ved ægteskabet, kun gælder for ægteskaber, der samtidig er harmoniske. Et ægteskab fyldt med problemer kan derimod efterlade én med et dårligere helbred, end hvis man havde været single. Et nyere forskningsprojekt viser oven i købet tegn på, at stressede ægteskaber kan være decideret skadelige for helbredet, og at stress i ægteskabet tilsyneladende kan være lige så sundhedsskadeligt, som hvis man var daglig ryger. Andet forskning viser, at singler, der aldrig har været gift, har bedre helbred end mennesker, som er blevet skilt.

Ægteskabet i sig selv er altså ikke partout godt for helbredet, eftersom der synes at være stor forskel på, hvilken indflydelse et sundt henholdsvis usundt ægteskab har. Hmm ... når man nu véd, at hver tredje ægteskab går i stykker, kan man så måske endda konkludere, at der er en vis sundhedsrisiko forbundet med at gå til alters?

Kærlig hilsen
Renée

LÆS OGSÅ:

https://imgix.femina.dk/legacy/media/c5d25999e8c743cd812aa2778e6dd9ce.jpg
https://imgix.femina.dk/legacy/media/f22c71648e58431caaceb356c9c5376b.jpg

Læs også