https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/renee-toft-simonsen/1011-renee/1011-renee-3-kopi-2_8.jpg
Selvudvikling

En vinterbaders bekendelser

22. december 2010
af Renée Toft Simonsen
Jeg tænkte mit, om de der vinterbadere - men hold da op for et kick og et løft man får af sådan en badetur

Jeg vidste det faktisk ikke, da jeg gik i gang med det for nogle måneder siden: At vinterbadning er trendy. Men det fandt jeg ud af, en søndag morgen jeg sad og læste i Politiken. Vinterbadeklubberne bugner af nye medlemmer, folk vil have det kolde gys. Jeg skal ærligt indrømme, at for et par år siden var jeg en af dem, der trak på skuldrene og tænkte mit, når nogen fik det dér forklarede og lidt Jehovaagtige udtryk i ansigtet, mens de talte om vinterbadningens glæder. De der vinterbadere virkede en smule frelste, og nej tak - det er lige koldt nok det dér, tænkte jeg. Men jeg har revideret min opfattelse, vil jeg her bekende.

Der skete det, at jeg igen og igen mødte mennesker, der fortalte om, hvad det gjorde for dem og deres hverdag at vinterbade. Det var lige fra bedre helbred til bedre humør. Særligt en kvinde, der fortalte om, hvordan hun, før hun gik i gang med vinterbadningen, havde tendens til depression, fik vakt min interesse. I november og december dykkede hendes humør altid så meget, at det kunne ligne en depression. Men efter at hun var begyndt at vinterbade, havde hun intet mærket af den slags. Vinterbadningen holdt helt enkelt humøret oppe hele vinteren.
Da jeg selv kan have tendens til tungsind, når mørket sig sænker over landet, så var det, jeg tænkte, at det måske kunne være en god idé for mig også. Så jeg fik spurgt min bedre halvdel, om ikke det kunne være fantastisk at fuldmånebade sammen med sin elskede en kold vinternat? Tænk, han sagde ja! Hvilket jeg aldrig havde forventet. Vi har nu været i gang i flere måneder, og vi er begge fuldstændig bidt af det kolde vand og den efterfølgende varme sauna.

En artikel, jeg læste om vinterbadning, fik mig faktisk til at forstå, hvad det blandt andet er der gør, at vi bliver bidt af noget så absurd. Det handler om, at mødet med det kolde vand får nogle kemiske signalstoffer til at strømme ud i hjerne og krop. Så vinterbadning virker både smertestillende, afstressende og humørløftende. Man gætter endvidere på, at vinterbadning styrker immunforsvaret, øger fedtforbrændingen og forbedrer blodsukkeret og insulinproduktionen og på den måde forebygger sukkersyge og også hjerteproblemer, og så er der nogle gigtramte, der mener, vinterbadning virker lindrende på de smerter, de har. Det sidste håber jeg selv på ... og så skidt da også med beviserne, for hold da op et kick og et løft man får af sådan en badetur. Jeg er usikker på, om jeg holder hele sæsonen, men efterårsferien kom i hus, og det var mit første delmål.
Jeg skal fortælle jer alle til foråret, om jeg nåede mit næste delmål - at bade i Århusbugten første juledag. MED min elskede.
Kærlig hilsen
Renée

LÆS OGSÅ:

https://imgix.femina.dk/legacy/media/d07a1f4330a644e6b6af9b782410e35d.jpg
https://imgix.femina.dk/legacy/media/f22c71648e58431caaceb356c9c5376b.jpg

Læs også