Selvudvikling
6. marts 2017

En mentor er noget, vi alle kan have brug for

Mentor. Det lyder måske lidt gammeldags. Men tag ikke fejl. At have en mentor eller at være mentor er oppe i tiden. Vi kan netop lære så meget af hinanden ved at udveksle erfaringer to og to. Mød her Birthe Kjær, som har været mentor for et sangtalent, og Birgit Toft, som har skrevet bøger om, hvordan vi kan vokse og udvikle os gennem mentorskab.
Af: Britta Bjerre, Rikke Hast
En mentor er noget, alle kan have brug for

foto: Gregers Overvad, Claus Peuckert

Mentor.
Se dig om, og du vil opdage, at begrebet er dukket op overalt og i mange forskellige sammenhænge de senere år.
Mentor, som egentlig betyder læremester, er blevet noget, vi alle kan have brug for. For der er ingen tvivl om, at vi kan lære meget af hinanden. Og det er mindst lige så meningsfuldt at øse af sin erfaring som at modtage hjælp og støtte fra et andet menneske, der ved, hvad hun taler om, fordi hun har stået i samme situation.

Det ved en pioner indenfor mentorskab, forfatter Birgit Toft, meget om. Men det gør sangerinden Birthe Kjær også. Og lad os begynde med hende:

Birthe Kjær er nemlig mentor for et sangtalent, når talentkonkurrencen "Mig og min mentor" ruller over scenen i forbindelse med Dansktop Prisen 2017 i Boxen i Herning.

I "Mig og min mentor" dyster fire sangtalenter imod hinanden. Alle fire talenter er udvalgt af hver sin kendte kunstner. Birthe Kjær er mentor for den 37-årige Britt Eilskov Larsen. Britt synger kor for Birthe i hendes Feel Good Band. Det har hun gjort i godt fem år, men i Herning kommer Britt altså til at stå alene i spotlyset, når hun skal dyste imod de tre andre talenter.

Få det bedste ud af dine relationer

Ja, det hedder mentee

Men hvad betyder det egentlig at være mentor og mentee (som det hedder at være den, der får råd og vejledning af en mentor)? Det siger Birthe og Britt noget om her:

Birthe: - For mig har det været oplagt at vælge Britt som mentee, fordi jeg kender hende så godt, og fordi jeg ved, hun meget gerne vil have en karriere. Og det fortjener hun også. Jeg har nu ikke opfattet mig selv som en mentor i den tid, vi har kendt hinanden, men det kan jeg da selvfølgelig godt se nu, at jeg nok har været.

Også lærerigt for mig

- Men det er vigtigt for mig at sige, tilføjer Birthe, - at det har været lige så lærerigt for mig at lære Britt at kende, for hun kommer med så mange gode input om, hvad der rører sig lige nu både musikalsk men også mht. makeup og tøj. Og det er nok den bedste del at processen: At man inspirerer hinanden.

Man skal lære af de bedste

Britt: - Jeg har altid hørt, at man skal lære af de bedste, og det føler jeg virkelig, at jeg har været så heldig at få chancen for. Jeg er så glad for, at Birthe ville være min mentor.

Og hun fortsætter: - Birthe er ikke bange for at sige, hvad hun gerne vil have. Hun er heller ikke bange for at sige, hvad det er, der ikke spiller. Det kan være om alt muligt – ikke kun det sangtekniske. Hun er meget opmærksom på detaljerne - nærmest perfektionistisk. Der er i hvert fald intet, der er tilfældigt med Birthe. Hun har altid overvejet sine valg nøje uanset, hvad det drejer sig om. Jeg spørger hende derfor også om råd angående påklædning på scenen, smykkevalg osv.

Pioneren Birgit

For 25 år siden var der ikke mange, der talte om mentorskab. Alligevel var der nogle få herhjemme, der allerede da havde fanget noget af det, der rørte på sig i udlandet, og som begyndte at interessere sig professionelt for, hvad mentor-begrebet kunne bruges til.

Find en vej ud af ensomhed

En af pionererne på området er Birgit Signora Toft. Den nu 66-årige farmaceut og ph.d. i biokemi regnes i dag for at være en af Danmarks førende eksperter i mentorskab.
Birgit har skrevet bøger om mentorskab og lever i dag af at være konsulent og underviser i mentorskab og ledelsesudvikling, og sammen med samarbejdspartneren Lisa Ott står hun bag MentorNetværket, hvor virksomheder og organisationer kan tilmelde sig og udveksle mentees og låne mentorer af hinanden.

Sådan gør du

Birgits nyeste bog "I lyset af mentor - samtalens muligheder" udkom sidste år. I den har hun bl.a. en række råd til dig, der gerne vil finde din egen mentor. Nogle af rådene fra bogen kommer her:

* Vær præcis: Til at starte med skal man gøre sig klart, hvad det er, man ønsker hjælp til. Det er vigtigt at være så præcis som muligt. Snak evt. med en god ven om det og lav en oversigt over dine behov.

* Ha' mavefornemmelsen med: Når man har samlet sine informationer, skal man finde frem til den, man vil kontakte først. Man må have sin mavefornemmelse med, når man skal vurdere et kommende match: Vil vi passe sammen?

* Vælg mødested: Man må finde ud af, hvordan man helst vil mødes med vedkommende. En kop kaffe på en god cafe i nærheden af mentors arbejde er altid et godt udgangspunkt.

* De fleste bliver smigrede: De fleste mennesker bliver smigrede over, at de får en henvendelse om hjælp, for det ligger dybt i os mennesker, at vi ønsker at hjælpe hinanden - også selv om vi har travlt. Skulle det ikke lykkes at få ja fra den første potentielle mentor, skal man bare fortsætte med den næste på listen. Et afslag kan være begrundet i mange forhold, og det skal man ikke begynde at tolke på.

* Se hinanden an: Ved det første møde skal man lige se hinanden an, og derfor er smalltalk helt på sin plads, indtil man nærmer sig de overskrifter, man ønsker at drøfte med den eventuelle mentor.

* Indgå aftale: Forhåbentlig ender samtalen med, at man indgår en aftale om at ses igen, og her er det en god idé at spørge, om et møde hver eller hver anden måned er i orden.

* Afslut det igen: Det er vigtigt også at afslutte et mentorforløb igen. Derfor vil jeg opfordre til, at I aftaler et tidsrum, f.eks. et halvt eller et helt år, hvorefter I runder af eller evt. aftaler at tage et eller to møder mere.

"I lyset af mentor - samtalens muligheder" er udkommet på Gyldendal Business. Du kan evt. læse mere om Birgit Toft og MentorNetværket på teamtoft.dk og mentornetvaerk.com.

Læs mere om:

Læs også