https://imgix.femina.dk/media/5dfc21efc93a4e05a465c6fcd24aa56d.jpg
Selvudvikling

Elsk søndagen!

25. august 2014
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Hvordan havde du det i går? Brugte du også for meget af din søndags-fridag på at ærgre dig over, at weekenden nærmest er forbi, og mandagen truer? Sådan er der mange, der har det. Men dét er der råd for.

Du kender det sikkert godt. Fornemmelsen, der kommer snigende, når de lyseste søndagstimer er ved at være overstået. Humøret er dalende, stressen tiltagende, og ugen er allerede i gang i dit hoved, selvom du har fri og burde nyde søndagen i fulde drag, inden hverdagen for alvor skydes i gang igen. Og sådan er det hver eneste uge. Det kaldes søndagsblues, og i virkeligheden er det ikke så meget søndagen, den er gal med. Det er mere den irriterende mandag, der venter lige om hjørnet, vi ikke er så begejstrede for, skriver iVillage.com.

Monday, Monday …
Det er ligesom bare noget sjovere, når det er fredag, og weekenden venter, ikke? På iVillage.com kan man læse om en engelsk undersøgelse, der viser, at 26 % af det arbejdende folk føler sig smådeprimerede om søndagen, og mon ikke det også står nogenlunde sådan til herhjemme? I hvert fald konkluderer psykolog David M. Reiss i undersøgelsen, at følelsen af ansvar og mangel på frihed dominerer, når vi "spiller søndagsblues." Og derfor bekymrer vi os mere over dagen i morgen end den fridag, vi faktisk står midt i. Han giver heldigvis et par råd med på vejen, der måske kan lette tågen lidt.

Start en søndagstradition!
For det første er det åbenbart ikke sagen at sove søndagen væk. Det kan være med til at fastholde det dårlige humør, og både fysisk og mentalt er søndagen ikke dagen at begynde på nye sovemønstre. I stedet for skulle du - især hvis du bor alene - hellere starte en ny tradition med familie eller venner, invitere på god mad, gå i biografen og i det hele taget finde nye, hyggelige vaner, der får dig til at se frem til søndagen i stedet for at frygte den. Og så er det også dagen, hvor en hårkur, en manicure eller andet god pleje af dig selv er sagen. Så møder du også den irriterende mandag med overskud - også på overfladen.

Gør status over livet … en anden dag.
Og vi er mange, der skal rette lidt op. For selv om det hele umiddelbart kører fint i dit liv, er der bare noget "nederen" over søndagen, hvor vi venter på, at en ny uge begynder, skriver iVillage.com. Derfor er det heller ikke den dag, du skal gøre status over dit liv, siger David M. Reiss. Den dag skal man se på det store, generelle billede, men vente med at dykke ned i detaljerne i dit liv, og om du nu har nået dine mål i livet. For når du ikke er i topstemning, er det lige lidt for oplagt at holde fast i en generel utilfredshed. Så notér dig de ting, du er utilfreds med - men vent lige til på onsdag med at gøre regnskabet op.

Hurra, det er mandag!
Mandagen skal der også rettes op på. Der skal være noget godt at se frem til dén dag. Det er nemlig vores forventninger til, at mandagen er noget, vi ikke rigtig gider, der trækker søndagshumøret i den forkerte retning. Så gør dagen lidt sjovere, planlæg den godt, og sørg for, at der er altid er noget hyggeligt på programmet lige præcis dén dag. En frokost med vennerne, en drink efter fyraften eller en serieaften med veninden. Hvad som helst, du kan glæde dig over - og til.

Læs også