https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/marts/rygningprim.jpg
Selvudvikling

E-cigaretter frister de unge

20. marts 2014
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Lakrids, jordbær – eller hvad med en e-cigaret med chokoladesmag? I USA siger mange børn og unge ja tak. Ikke så godt, siger Kræftens Bekæmpelse. For E-cigaretter er ikke harmløst slik.

De er mellem 11 og 18 år, de unge amerikanere, der er vilde med den smagfulde E-cigaret. En stor undersøgelse viser, at antallet af unge amerikanere, der er hoppet med på vognen er fordoblet på et enkelt år.

Tallene i undersøgelsen 'The National Youth Tobacco Survey' viser, at halvdelen af de e-rygende amerikanske unger aldrig har prøvet at ryge almindelige cigaretter.

Om undersøgelsen

'The National Youth Tobacco Survey' (NYTS) er en spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt 11-18-årige middle- og highschool-elever i alle amerikanske stater.

I 2011 gennemførte 17.353 elever spørgeskema-undersøgelsen, i 2012 var det 22.529 elever. Undersøgelsen er så stor, at den er repræsentativ for amerikanske unge i denne aldersgruppe.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse, www.cancer.dk

Kræftens Bekæmpelse efterlyser dansk undersøgelse
Bemærkelsesværdigt, mener de i Kræftens Bekæmpelse.

"E-cigaretterne ser ud til at appellere til flere og flere unge og også til dem, som slet ikke har røget almindelige cigaretter. E-cigaretter er ikke bare harmløst slik. Når smagsstoffer som jordbær, lakrids og chokolade trækkes ned i lungerne hos børn, risikerer lungerne at tage varig skade," siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Inge Haunstrup Clemmensen, der efterlyser en lignende undersøgelse af danske unges rygevaner.

E-cigaretter er populære
Vi har nemlig brug for at kende til, hvorvidt unge danskere også eksperimenterer med e-cigaretter, hvem der sælger dem til børnene - og hvad produktet egentlig indeholder. Hvad vi allerede ved er, at e-cigaretterne herhjemme også er fremmarch og mere end fordoblet i løbet af det sidste år.

Inge Haunstrup Clemmensen fra mener, at det er nødvendigt med en detaljeret kortlægning af unge danskeres rygevaner i den nærmeste fremtid, hvor de også spørges om deres brug af e-cigaretter.

Læs også