https://imgix.femina.dk/media/article/mannequin_curvy_kandi.jpg
Selvudvikling

Du skal IKKE ligne en mannequin

13. juli 2017
af Curvy Kandi (find mig på Instagram @curvy_kandi)
En note i et blad fik Curvy Kandi til at fare til tasterne.

I det nye nummer af femina, læste jeg en foruroligende og interessant note. Der stod:

I en undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of Eating Disorders, undersøgte forskere hvilken kropsstørrelse mannequindukkerne i 17 tøjkæder i England repræsenterede, og de nåede frem til, at 100 % af dem ville være undervægtige, hvis de var mennesker af kød og blod. Kun 8 % af de mandlige mannequindukker ville være det samme.

100 procent af kvinde-mannequindukkerne ville være undervægtige. Det er altså vildt. Der er ikke tale om, at de viser et slankt ideal, men et undervægtigt ideal. Det er pudsigt og skræmmende, synes jeg. For hvor kommer det fra? Hvem er det, der ønsker at fremstille kvindekroppen sådan. Er det en raffineret form for kvindeundertrykkelse eller er det bare dumt?

Læs også: Curvy Kandi: Tag dig sammen tykke!

Jeg synes ikke, mannequindukkerne behøver være min størrelse, for jeg behøver ikke at kunne se præcis min kropsform og vægt i butikken for at kunne forestille mig, om en bluse er pæn på mig eller ej. Men hvis mannequindukker konsekvent er undervægtige, så bidrager de jo til, at langt de fleste kvinder ikke kan spejle sig i vinduesudstillingen. Og igen, må man undre sig over hvorfor? Hvad er det butikken gerne vil sælge? En syg drøm om, at vi alle kan være undervægtige?

Ja, jeg undres. Og nu er undersøgelsen selvfølgelig engelsk – måske er danske mannequindukker ikke 100 % undervægtige – jeg ved det ikke. Men det er i hvert fald helt sikkert, at uanset hvad, er de dukker netop dukker. De er ikke mennesker, der har forskellige kropsformer, benlængder, brystmål og så videre. En mannequindukke skal bare vise tøjet frem, og det kunne den vel bedst gøre, hvis den lignede en rigtig krop lidt mere?

Så kunne de dukker, bare minimum, være en str. 38, tak? Så alverdens kvinder – især de unge – ikke tænker, at de skal ligne de dukker, eller at tøjet skal sidde på dem, som det gør på dukken.

Og det er da ekstra tankevækkende at ’kun’ 8 procent af de mandlige mannequindukker er undervægtige. Det er selvfølgelig 8 procent for meget. Men det understreger den kulturelle forventning om, at kvinder skal være så tynde som muligt. Og vi taler altså ikke slanke - hvis nu sundhedssheriffer, der læser dette, sidder klar med bmi-patronerne. Vi taler om ren og skær undervægt. Det kan og skal ingen ønske sig, og det skal altså ud af butiksvinduerne!

Læs også: Curvy Kandi: Jeg har en bikinikrop - det har du også

https://imgix.femina.dk/curvy_kandi_article.jpg

Læs også