https://imgix.femina.dk/media/article/dorthe_kandi_1.jpg
Selvudvikling

Dorthe Kandi: Mor, du har en flot figur

28. april 2016
af Dorthe Kandi
Q's chefredaktør Dorthe Kandi skriver i denne uge om at være et forbillede for sin datter. Om hvor uendeligt vigtigt det er, at vi ikke overfører et kritisk selvbillede til unge piger.

Forleden stod jeg nøgen på badeværelset efter et brusebad, da min datter kom ind. Mens jeg tog makeup på, og hun gjorde sig klar til skole sludrede vi lidt om tøj, og hvad der passer til ens figur - og min datter siger ”Jeg synes, du har en flot figur, mor”.

Og jeg smeltede. Ikke kun fordi jeg fik et kompliment, selvom de altid er dejlige, men fordi det betyder uendeligt meget for mig, at min datter kan se på min krop, og se at den også er o.k. selvom den har buler og bredde, som ikke lever op til gængse skønhedsidealer. Og endnu vigtigere, at hun ser noget smukt i en krop som ser helt anderledes ud end hendes egen, for hun har arvet mere kropsbygning fra sin far end fra mig. Fordi jeg tror på, at det også betyder, at hun kan omfavne og elske den krop, hun selv bor i, bedre, end hvis hun så fejl fremfor det fine.

Læs også: Dorthe Kandi: "Det er ikke de kurvede mod de tynde"

Den følelse jeg stod der med, den morgen, blev bekræftet, da jeg læste om Vi Unges nye undersøgelse, hvor alt, alt for mange piger har et negativt billede af deres kroppe, blandt andet kan man læse at:

”59 % lader sig begrænse i deres liv, fordi de er utilfredse med deres krop eller udseende, mens 36% føler, at deres krop eller udseende vil blokere for deres fremtidsdrømme.”

Jamen altså, det er da til at græde over. I den alder (og gerne resten af livet) skal følelsen af at verden står åben for en da herske. Den gode nyhed er, at mange af pigerne siger, at deres største rollemodel er deres mor. Juhuu! Det er altså ikke tv og instagram, der udelukkede inspirerer pigerne, men os – deres mødre.

Jeg har siden jeg blev mor, har haft en mission om at give mine børn så meget selvværd og selvtillid som muligt. Både når det gælder det indre og det ydre. Jeg har prøvet at lære dem at skele mellem det vi kan påvirke, og det vi ikke kan. Altså dine ben bliver ikke længere af, at du hader dem, og dine øre har den størrelse de har osv.

Læs også: Dorthe Kandi: Måske er kurver den nye kvindekamp?

Jeg husker selv, at min mor konstant var på slankekur og aldrig var tilfreds med sit udseende, og det påvirkede også mig. I mine teenageår var jeg konstant fokuseret på vægt, mens jeg tog på og tog på. Negativt fokus flytter sjældent noget.

Som mor ser jeg det som en af mine store opgaver, at påvirke mine børn til at nyde det deres krop kan mere end hvordan den ser ud. Og jeg har helt bevidst ladet dem se min krop. Og jeg har aldrig talt negativt om mig selv og min krop. Aldrig. Efter min mening er det nedbrydende – ikke mindst for mig selv. Og jeg tror på, at det desværre går i arv. Jeg har helt sikkert begået alle mulige andre fejl som mor. Men jeg soler mig i, at jeg har vist min datter, at jeg ikke skammer mig over min krop, eller klager over hvordan den ser ud. Og jeg tror, at jeg dermed har brudt den cirkel af selvhad og utilfredshed som jeg så hos min mor og hendes mor – og banet vejen for at min datter kan forsætte ud i verden med en tro på at også hun er smuk som hun er.

Har du kurver? Så prøv et abonnement på Q, som giver mode- og skønhedstips til kurvede kvinder

https://imgix.femina.dk/abbo_til_web_-_2016_-_oplaeg.jpg

Læs også