Dorthe Kandi
Selvudvikling

Dorthe Kandi: Januar er sund … og gør det egentlig noget?

1. oktober 2018
af Dorthe Kandi
Det er (heldigvis) mange år siden, jeg har været på slankekur. Efter at have spise ublu mængder af rissalat blev jeg træt af dårlig ånde (fra proteinkuren) og generelt kedelig optagethed af kilo

Det er januar. Og som om det ikke var nok, så er det tiden for slankekure, alkoholfrie uger og indmeldelse i fitnessklubber.

For mange af os er det vores tegnebog, der er det mest slanke ved januar – måske er det derfor, vi trænger til lidt askese. Trænger til lidt grønt efter julesul og sukkerkager. Trænger til lidt løb efter hyggetimer i sofaen med julefilm og Netflix-serier. Trænger til lidt vand i stedet for snaps og gløgg.

Det er (heldigvis) mange år siden, jeg har været på slankekur. Efter at have spise ublu mængder af rissalat – pudsigt nok uden at tabe mig (!), mens jeg til gengæld smed en del kilo, da jeg spiste efter Atkins-principperne med masser af protein som bøffer med flødesovs – blev jeg træt af dårlig ånde (fra proteinkuren) og generelt kedelig optagethed af kilo, frem for hvordan jeg egentlig havde det. Og efterhånden kom nogle af kiloene igen, og de seneste 15-17 år har jeg vejet nogenlunde det samme, og det er jeg gennemtilfreds med.

Men selv om jeg ikke vil tabe mig, kan jeg sagtens forstå trangen til at gøre noget i januar. Det er vel lidt ligesom med julepynten? Jeg synes, det er SÅ hyggeligt, når den skal tages frem, der skal købes kalenderpakker og laves adventskrans. Så går der en måned, og så synes jeg, det er så FEDT at få mit hjem tilbage, få pakket al den stads væk og vende tilbage til hverdagen og et mere rent hjem.

LÆS OGSÅ: Det er som om, mange har venner nok

Måske er det lidt det samme med det tilbagevendende januarræs med kure og afholdenhed. For selv om det er nemmest bare at tage afstand fra det, hvis man, som jeg, har det fint med antallet at kilo og kurver, så må jeg indrømme, at jeg forstår tankerne bag sundhedsambitionerne. Og jeg kunne sagtens drømme om at lade op med stilhed og urtete. Drømme om at komme ud i det fri og løbe mod lyset. Drømme om, at i år bliver året, hvor jeg er lidt mere aktiv og overskudsfyldt.

For det er vel det, januars forsøg på et slankere og mere aktivt liv også er. En drøm om noget andet end det, man er i. Om det så er et ”rimeligt stopmæt og træt af sukker”-sted eller et ”farvel til sofaen”-sted.

Januar kan være en dristig tro på, at man kan flytte sig til et sted med mere velvære i egen krop og/eller hoved. Den trang forstår jeg aldeles godt. For mig er sundhed netop det: Velvære i egen krop og i eget liv. Så selv om jeg ikke går på kur og stadig har hvidvin på køl, er jeg også optaget af at være sund. Både på tallerkenen og i mine tanker. For mig er sunde tanker accept af mig selv, som jeg er, med kilo og energi af svingende niveau.

Accept udelukker ikke trang til forbedring. Slet ikke. Personligt ønsker jeg at udvikle mig hele livet både personligt og professionelt. Blive bedre, sjovere, skønnere, sødere og så videre. Og i det lys forstår jeg januars kure. Så selv om jeg ikke hopper med på den med slank, så har jeg masser af ambitioner om en bedre udgave af mig i januar og resten af året. Og det er vel egentlig også ret sundt?

Har du lyst til at skrive et indlæg om, hvad der optager dig, så send os mellem 300 og 500 ord på redaktionen@femina.dk

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også