https://imgix.femina.dk/media/article/primaer_qdk_leder.jpg
Selvudvikling

Dorthe Kandi: Hej smukke

21. februar 2019
af Christina Forsberg
Er vi lidt for gode til at give komplimenter, der roser andres ydre, men sjældent deres menneskelige værdier? Det funderer Dorthe Kandi over her ...

”Hej smukke.” Det siger jeg dagligt til min familie, mine venner og kolleger. Jeg tænker ikke engang over det. Jeg mener det og siger det selvfølgelig i bedste mening. Jeg anerkender andres ydre. Og det er der umiddelbart ikke noget i vejen med. Men jeg må også indrømme, når jeg tænker efter, er det måske lidt mærkeligt, at det så ofte handler om det ydre, når vi anerkender hinanden i dagligdagen.

Du ser godt ud. Din kjole er yndig. Dit hår ser lækkert ud. Dine øjne er smukke. Dine negle har en skøn farve. Dine sko er virkelig pæne. Dine jeans er fantastiske. Og så videre.

Jeg elsker at gøre noget ud af min makeup, at gå op i min påklædning, og det ser jeg egentlig ingen problemer i. Men problemer er der masser af, hvis det at have et skønt ydre bliver afgørende for at føle sig værdifuld som menneske. Og måske især, hvis vi lader det være op til andre, om vores ydre er ’smukt nok’.

Det virkelig vigtige er jo ikke at være god til at lægge øjenskygge, men at være en omsorgsfuld kollega, en anerkendende mor, en rar søster, en nærværende partner. At vise interesse for andre. Men vi går generelt ret meget op i det ydre – og især kvinders ydre. I dette nummer ser vi på hvorfor på side 48, hvor Birgit Petersson, kvinde- og kønsforsker, bl.a. siger: ”... ved at vise os selv frem på idealiserede billeder på f.eks. sociale medier er vi med til at fastholde en idé om, at vores udseende er det vigtigste, vi har. Og at det er noget, der kan, skal og må blive kommenteret og talt om.”

Ups... der måtte jeg lige stoppe op. For jeg poster også glad billeder på Instagram, hvor jeg poserer i nyt tøj og brede smil. Og jeg modtager med taknemmelighed søde kommentarer. På den måde bidrager jeg også til, at vi fortsat ser det ydre som vigtigt. Samtidig tænker jeg, at det er værdifuldt netop at vise, at det ikke kun er unge, smukke kvinder under 25 med smalle hofter, der kan gå op i mode. Jeg tror på, at vi derfor har brug for at se kvinder som mig på Instagram og her i Magasinet Q – hvor vi også har smukke modeller, ja. Men modeller, der trods deres ydre skønhed stadig bidrager til at vise, at der findes andre kroppe end dem i size zero. For jeg hepper i den grad på, at vores tankemønstre ændrer sig, så alle føler sig anerkendt, for den de er udenpå, fordi jeg tror, det i høj grad påvirker, hvordan vi har det indeni. Samtidig bør vi også have stort fokus på at anerkende det, der er indeni, for når vi lægger så stor vægt på det ydre, er faren, at vi fortaber os så meget i at få ’den rigtige figur’, at vi glemmer at elske alt det andet, vi og andre også er.

Kærlig hilsen Dorthe Kandi

Øverst kan du smugkigge i det nye Q, der er på gaden i dag sammen med Femina

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også