Dorthe Kandi
Selvudvikling

Dorthe Kandi: Elsk dig selv lidt mere i dag

9. juni 2017
af chefredaktør Dorthe Kandi (curvy_kandi på Instagram)
Det startede med en kommentar på Facebook...

”Jeg ville ønske jeg kunne stoppe med at hade min krop, blot fordi den ikke ligner pigerne i reklamerne”.

Sådan skrev en ung kvinde for nylig på Qs facebookvæg. En ærlig og ligefrem kommentar, som ramte mig lige i maven. For desværre synes jeg, at krops-had ligger i alt for mange af os. Alt for mange kvinder er utilfredse med deres krop, og alt for mange ønsker at ændre den. Nu synes jeg ikke, der er noget galt med at drømme, men hvis du drømmer om at være 10 cm højere, så er det jo lidt spild af tid, for vi kan ikke spise eller træne os højere. Og selvom vi kan spise og træne os til mange andre ting – hvis vi orker – så kan de færreste af os spise eller træne os til et modeludseende. Det er spild af tid. Spild af energi. Spild af omsorg for os selv.

For modeller er jo netop modeller, fordi de skiller sig ud fra flertallet. De repræsenterer et ideal. Et ideal er ikke noget vi alle skal leve op til.

Reklamer er et billede på en drøm. Modellerne lever inde i den drøm, når vi ser dem der. (og så ikke et ord om, at nogle af dem lever under et ekstremt pres for at være tynde og smukke nok til næste job i denne omgang).

Læs også: Husk disse 6 ting dagligt - og lær at elske dig selv og din krop

Men det hjælper selvfølgelig ikke, at jeg siger det, hvis følelsen i maven er ’jeg er ikke god nok’. Men spørg dig selv, hvorfor du tror, du skal ligne en model.

Skal vi ligne modeller, for at være smukke. Nej.

Skal vi ligne modeller, for at være værd at elske. Nej

Skal vi ligne modeller for at være gode mennesker. Nej.

Kan man ligne en model og være smuk, værd at elske og et godt menneske – ja selvfølgelig. Men verden er stadig fuld af mennesker, der nok ikke bliver booket til den næste modeuge, men det er ingen grund til at hade os selv.

Og det er nemt for mig at sige, jeg ved det. Men jeg tror også, at det er noget jeg og du kan sige til os selv og hinanden. Jeg troede også en gang, at jeg skulle tabe mig for at få en kæreste og blive lykkelig. Jeg tog fejl.

Jeg er overbevist om at min følelse af at være værd at elske, ikke hænger sammen med min vægt. Jeg har gjort mig umage for at vise mine børn, at jeg elsker dem for dem, de er, og ikke for det, de kan, eller hvordan de ser ud. Og det vil de fleste forældre nok være helt enige i.

Men vi skal også elske os selv for dem, vi er. Punktum.

Igen nemt at sige – men jeg håber og tror, at vi kan øve os idet, gentage det for os selv. Og måske kan vi begynde med at se på os selv, som vi ser på vores veninder. Ligner alle dine veninder eller andre kvinder, du holder af, modellerne i reklamerne? Sikkert ikke. Elsker du dem alligevel. Sikkert.

Det er den følelse, vi kan og skal arbejde med. Lad os sprede mere kropskærlighed – også til os selv.

Læs også