dorrit
Selvudvikling

Dorrit forsker i modne modeller. Nu står hun på den anden side af linsen

27. maj 2022
Af Camilla Wass
Foto: Dennis Morton
Efter at have forsket i modebranchen gennem mange år er 62-årige Dorrit Bøilerehauge nu selv hoppet ind foran linsen og arbejder som model for store modebrands. Det handler om at gøre modne mennesker mere synlige, lyder det fra Dorrit.

– For nogle år siden begyndte jeg at forske i, hvad der sker, når man bruger modne mennesker som modeller i modebranchen. Og ved et tilfælde blev jeg selv opdaget som model.

– Det er det, der er så morsomt ved livet – at tingene forener sig på fantastiske måder. Det har været en overvindelse at gå om på den anden side af linsen, men jeg nyder virkelig at arbejde som model.

Man kan næsten høre Dorrit Bøilerehauge smile gennem telefonen. Det er en af de dage, hvor hun ikke skal ud af døren på modeljob eller på universitetet, så hun foretrækker, at vi ikke tænder for Facetime-forbindelsen, men blot lytter til hinandens stemmer.

Hvad tænker du, når du kigger dig selv i spejlet?

– Jeg er glad, og jeg har ikke noget at udsætte på mig selv. I dag har jeg ikke gjort noget ud af mig selv – og andre dage bruger jeg tid på badeværelset, så jeg kan stå helt sandblæst, griner Dorrit.

– Jeg har fundet en ro i mit eget spejlbillede. Tidligere i mit liv har jeg været meget kritisk over for mit eget udseende, men i dag er jeg mere accepterende over for mig selv, end jeg nogensinde har været før.

Hvilke tanker sætter ordet selvkærlighed i gang hos dig?

– Det er jo et stort område, så jeg deler det op i selvforkælelse og selvrespekt. Når det handler om selvforkælelse, er det for mig noget med en masse cremer og lækre dufte. Mit badeværelse er et plejetempel – men vi kan jo ingenting med alt det, der dufter dejligt, hvis vi ikke har vores KERNE intakt.

Dorrit Bøilerehauge

62, er ph.d., forsker og underviser på Aarhus Universitet med speciale i mode og branding.

Desuden arbejder hun som model hos Le Management og har job for blandt andet H&M, Matas og InWear.

Hun har skabt platformen Silverstarter Initiative, der går ud på at gøre modne mennesker mere synlige.

Så her kommer selvrespekten ind – at stå op for sig selv er også selvkærlighed, pointerer Dorrit.

Det er vigtigt at bevare selvrespekten - også når man rammer en moden alder, mener Dorrit. Hun har derfor lanceret platformen Silverstarter Initiative, der har til formål at skabe netværk og åbne nye muligheder for modne mennesker.

dorrit

– Det handler om at gøre modne mennesker mere synlige. I disse år ser vi en kæmpe udvikling, når det handler om livsstil og identitet for modne mennesker – men problemet er, at det syn, vi har på modne mennesker, ikke er fulgt med tiden. Så der er opstået en kæmpe kløft imellem, hvordan vi tror, modne mennesker er – og hvordan modne mennesker i virkeligheden er, forklarer Dorrit. Og tilføjer:

– Det at være model handler for mig også om at stå op for mig selv. Jeg vil gerne være med til at vise, at man sagtens kan udfolde sig og gå i smart tøj, selvom man har gråt hår.

– Jeg er også aktiv på Instagram, hvor jeg poster billeder tre gange om dagen. De fleste af mine følgere er unge mennesker, og jeg henvender mig ikke til en bestemt aldersgruppe, men vil gerne signalere: Som moden kvinde kan man også gå i det her tøj – nu har jeg taget sølvbukser på, og jeg føler mig supercool.

Kræver det mere selvkærlighed at blive ældre?

– Nej, jeg vil næsten sige tværtimod. Jeg har præsteret en del med min krop, og jeg tænker ofte: Når jeg kan så meget, som jeg kan – så er alt godt. Jeg tror, man har mere brug for selvkærlighed, når man er yngre, mere søgende – og måske også mere selvkritisk.

– Jeg ser min alder som et privilegium, og jeg har ikke lyst til at være trist over, at jeg ikke er 30 år længere. Jeg er ambitiøs og energisk, og for mig er det også selvkærlighed at holde mig selv i gang. At være fysisk aktiv – jeg dyrker fitness tre gange om ugen. Og at være nysgerrig og få lov at udvikle mig.

Hvad giver det dig at arbejde som model?

– Jeg har arbejdet som model i godt og vel et år, og jeg er fuldstændig vild med det. At komme ind til et team af mennesker, hvor det hele er forberedt – og så skal jeg træde ind i denne ramme og orientere mig: Hvad skal jeg bidrage med her?

– At lege med forskellige udtryk og skabe et mood for et øjeblik – det er fantastisk at være en del af, og jeg lærer noget nyt hele tiden. Lige nu er vi ikke så mange modne mennesker i modelbranchen, men jeg håber, at vi bliver flere.

Læs også