https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/april/2013-14-facebook-p2.jpg
Selvudvikling

Dine "likes" på Facebook afslører dine hemmeligheder

6. april 2013
af Maria Jönsson Bebe, Q.dk
Ny undersøgelse afslører overraskende sammenhæng mellem vores ”likes” på Facebook, og vores personlighed – ja endda hvor intelligente vi er. Tag testen og se hvad din Facebook-profil fortæller om netop dig.

Et "like" siger mere end 1000 ord

De fleste af os poster fra tid til anden beskeder, hvor vi deler livets sorger og glæder med vores Facebook-venner. Ikke overraskende tegner det et rimelig klart billede af, hvad vores præferencer er, men mere overraskende er det måske, at vores "likes" faktisk afslører en hel del mere om vores mørke hemmeligheder, end hvad vi forestiller os.

Test: Kender du typen - hvilken personlighedstype er du?

En stor undersøgelse foretaget af University of Cambridge på mere end 58.000 personer gav et enestående billede af sammenhængen mellem personlighed, præferencer og likes. David Stillwell, der er en af kræfterne bag den store undersøgelse forklarer til CNN:

- Facebook likes har en betydning, som vi kan bruge til at forstå psykologien bag, hvorfor folk gør, som de gør.

Likes afslører vores intelligens

På baggrund af de enorme mængder data forskerne fik indsamlet, blev der lavet en model, som med ret stor præcision kan fortælle en masse om ens personlighed. Det viste sig nemlig, at udover at likes kan fortælle alt om vores race, religion, politiske overbevisning og køn, viste det sig også, ganske overraskende, at vores Facebook-præferencer kan afsløre mere komplekse personlighedstræk. For eksempel om ens forældre gik fra hinanden, inden man blev 21, noget modellen kan sige med relativ stor sikkerhed, om man er homoseksuel, men også hvor intelligent man er.

Forskerne fandt ud af, at folk der liker for eksempel The Daily Show, videnskab og Morgan Freeman's Voice med stor sandsynlighed er ret intelligente, mens likes af Clark Griswold (hovedpersonen i Fars fede feriedage filmserien) og Harley Davidson indikerer lav intelligens.

Sandheden om nøgne amerikanske kvinder - se galleriet her

Pas på dig selv I cyberspace

Så selvom det umiddelbart kan virke helt harmløst at like til højre og venstre, er faren, at flere og flere virksomheder spekulerer i den magt der ligger i, at vide alt om den enkelte Facebook-bruger. Både kommercielle virksomheder, der lever af at annoncere på baggrund af folks præferencer og adfærd, og firmaer der vil vide mere om deres ansatte eller potentielle kommende medarbejdere kan få en uønsket indsigt i ens privatsfære, og som man ikke kun kan beskytte sig imod, ved at være forsigtig med at lægge for private billeder ud på sin profil eller statusopdatere med stærke politiske budskaber. David Stillwell siger:

- Min største bekymring er, at folk ikke indser, hvad der (teknisk) er muligt, så de tror, at det at like noget ubetydeligt kan fortælle noget vigtigt om dem.

Du kan selv prøve at se, hvad forskeren kan få ud af dine likes på:
www.YouAreWhatYouLike.com og logge ind med din Facebook-profil.

Læs også