https://imgix.femina.dk/media/sygdomprim.jpg
Selvudvikling

Din sygdom er ikke kun dit ansvar!

18. juni 2013
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Rygere har røget sig til lungekræft, overvægtige ædt sig til følgesygdomme, og sundheds-freaks har selv æren for deres sundhed? Nej, siger ny afhandling. Vores valg afspejles af vores muligheder, og der er forskel på folk.

Uligheden er der overalt, også når vi taler sundhed. Der er nemlig forskel på de muligheder, vi faktisk har for at vælge rigtigt - og føre de sunde vaner ud i livet, skriver videnskab.dk. Dét konkluderer Martin Marchman Andersen i sin afhandling om personligt ansvar og ulighed i sundhed på Københavns Universitets Institut for Medier, Erkendelse og Formidling.

Ulighed - også i sundhed
I afhandlingen gør han op med holdningen om, at vi alle har det frie valg til at leve, som vi vil, og at det derfor nærmest er ok, når rygerne, alkoholikerne eller overspiserne 'betaler regningen ved kasse et' og bliver syge af deres uvaner. For sådan er det ikke. Ulighed i sundhed afspejler den sociale ulighed, og jo længere uddannelse - jo sundere et liv har man tilsyneladende muligheden for at leve.

Usunde vaner har en årsag
Man kan nemlig ikke være ansvarlig for noget som helst, når man ikke har en fri vilje, og der er der ingen grund til at tro, at vi har, siger Marchman Andersen til videnskab.dk.
"Der er altid en årsag til, at vi handler som vi gør."
For selvom vi alle ved, hvad der er skidt og kanel i forhold til sundhed, er det ikke sikkert, vi magter at gøre noget ved det eller holde fast i sundere vaner, fordi vores opvækst, sociale forhold, miljø og andet, vi ikke selv er herre over, har indflydelse på vores handlinger.

De tykke skal selv betale for fedmeoperation
Når man spørger danskerne, er ellers ikke i tvivl, når man spørger dem, om overvægtige, der selv er skyld i deres fedmeproblem også burde betale for operationen selv, viste en videnskabelig undersøgelse fra Københavns Universitet i 2011. Havdelen af de adspurgte mente, at regningen skulle sendes til den tykke selv, og lige så mange, at enten staten eller den overvægtige skulle betale.
Til gengæld ville 74,5 procent af de adspurgte faktisk ændre deres holdning, hvis ellers der var bevis for, at den overvægtige ikke selv er skyld i den høje vægt.

Det frie valg - eller mangel på samme
Så kun, hvis vi faktisk har muligheden for at handle anderledes, end vi gør, kan man retfærdiggøre, at en pæn del af ansvaret for vores sundhed faktisk er vores eget, men det er altså ikke alle mennesker forundt.
Men selv, når folk fortæller, at de 'nyder' den usunde livsstil, og at det er et meget bevidst valg, gør de det ikke på baggrund af et hundrede procent frit valg, mener filosoffen.

Personlig ansvarlighed - med måde
Alligevel er det ikke helt ved siden af at lade som, vi har et personligt ansvar, mener Marchman Andersen.
For ved f.eks. politisk at appellere folk til at leve sundere og eksempelvis sætte afgifter på fedt og sukker ned, kan man måske tale til danskerens ansvarsfølelse og på den måde få et givende resultat ud af det.
"Der er forskel på, om folk er ansvarlige og at holde dem ansvarlige. Hvis det kan bidrage til et bedre outcome, når alt er taget i betragtning, at holde folk ansvarlige, selvom de ikke er det, er det en god grund til at gøre det."

Sundhed fra Shoppen! Køb din grønne te her!

"Kvinder overdriver sygdom!"

"Kom sygdomme i forkøbet"

Får du vitaminer nok? Læs med her!

Læs også