https://imgix.femina.dk/media/article/1607_derfor_skal_du_dele_din_sorg.jpg
Selvudvikling

Derfor skal du dele din sorg med andre

18. februar 2016
af journalist og mindfulnessinstruktør Trille Frost
foto: Pantherstock
Er en elsket gået bort ved døden, er du nyskilt eller har mistet et godt job? Lad være med at gøre din sorg til en privatsag, råder eksperten. Få flere tip til at komme helskindet gennem krisen her

Det er umuligt at gå gennem livet uden at opleve tab. Og når du oplever at miste nogen eller noget, som du holder af, så er det vigtigt at reagere – ikke kun inden for hjemmets fire vægge. Det er nemlig åbenhed om dine følelser, der kan hjælpe dig videre.

– Det er nødvendigt at dele din sorg i fællesskab med andre i stedet for at opretholde en facade, og det er uanset, om du har mistet en person eller noget andet særligt i dit liv, for der er ligesom noget, der er ”dødt” for dig. Når du gør andre opmærksomme på, at du har brug for lidt ekstra omsorg, og taler om alle de tanker og følelser, der dukker op – også selv om du gentager dig selv – så er du i gang med at skabe orden i det kaos, du oplever, hvilket har en terapeutisk effekt, forklarer psykolog Vita Hemdrup.

Hjertesorg kan faktisk gøre dig syg

Husk desuden…

- Ikke at sætte livet på standby på trods af din sorg

Det er forståeligt og tilrådeligt, hvis du umiddelbart efter et stort tab tager en timeout, hvor du har fuldt fokus på sorgen. Efter nogle uger, kan det dog være gavnligt at komme ud af din puppe. Opsøg fællesskaber og rummelige miljøer, så du ikke isolerer dig selv og din sorg.

- At byde din sorg velkommen

At du sørger over et tab med gråd, nedtrykthed og lignende, er tegn på, at der har været kærlighed og en hel masse godt, som du viser respekt. Det er positivt. Men minderne kan også æres gennem smil. Du skal jo lære at leve med tabet, men du behøver ikke at lade alt andet positivt visne.

- Tid og tålmodighed

Hvordan vi reagerer i sorgprocessen, er meget individuelt, blot er det vigtigt at reagere i det hele taget, da en forsinket sorgreaktion er langt mere vanskelig at behandle. Giv sorgen plads til at være, og uden at tro, der er en tjekliste, du skal eller kan speede igennem.

”Det er en kæmpe sorg at blive skilt”, siger politikeren Pernille Rosenkrantz-Theill

6 mdr.

Så lang tid tage det typisk at bearbejde alle akutte symptomer på sorg.

Kilde: Psychcentral.com

Læs også