https://imgix.femina.dk/media/0bb925d4f03c414b8286521317341720.jpg
Selvudvikling

Derfor finder vi syndebukke

2. marts 2011
af Lisbeth Madsen
Foto: All Over Press
Ny undersøgelse forklarer, hvorfor det vælter frem med fordomme, når vi har det dårligt.

Har chefen lige givet din selvtillid et knæk? Så er du sandsynligvis mere tilbøjelig til at nedgøre andre for selv at få det bedre.

- En af de ældste forklaringer på, hvorfor folk putter andre i bås og har fordomme, er, at det får os til at have det bedre med os selv. Når vi har det dårligt, så rakker vi ned på andre og får det på den måde bedre, siger forsker og psykolog Jeffrey Sherman fra University of California, Davis.

Han har stået bag en ny undersøgelse, der skal afdække, hvorfor vi reagerer, sådan. Jeffrey Sherman siger, at psykologer gennem tiden har arbejdet med to forklaringer på, at folk med lavt selvværd reagerer, som de gør. Sammen med en forskerkollega Thomas Allen satte han sig for at undersøge, om lavt selvværd enten gør det svært for os at undertrykke de fordomme, vi allerede har. Eller om det er lavt selvværd, der er skyld i, at vi vurderer andre mere negativt.

Selvtilliden blev brudt ned
I undersøgelsen deltog 57 studerende, som blev udsat for en meget svær test. Testresultaterne var ikke overraskende generelt ret dårlige, men personerne fik enkeltvis at vide, at de andre havde klaret sig meget bedre. Det vil sige, at forskerne manipulerede med testpersonernes selvtillid. Herefter blev de studerende udsat for endnu en test, der viste, at de, der havde det dårligst med testresultaterne, også var mere tilbøjelige til at udvise fordomme.

Årsagen var altså, at det lave selvværd fremmede de negative fordomme. Og ikke at eksisterende fordomme ikke længere kunne undertrykkes.

Vi skal lære at tænke anderledes
Ifølge Jeffrey Sherman betyder det, at vi skal minde os selv om, hvorfor vi tænker negative tanker om andre, når vi selv har det dårligt for at undgå fordommene.

- Hvis problemet viste sig at være, at folk har problemer med at undertrykke fordomme, så ville løsningen være at lære folk bedre selvkontrol. Men sagen er den, at vores tanker viser, at vi fokuserer på de mere negative aspekter hos andre mennesker, og derfor handler det om at lære at tænke anderledes om andre. Når du har det dårligt med dig selv, og du tager dig selv i at tænke negativt om andre grupper, så mind dig selv om, at du måske tænker sådan, fordi du netop har klaret dig dårligt i en test eller lignende, siger Jeffrey Sherman.

Får du for lidt ros? Så er du som de fleste andre

Læs også