Selvudvikling
18. marts 2016

Derfor fik din farmor ikke stress

Stress: Det er populært at strikke og farvelægge – og det er der en god grund til.
Af: Pia Melander Guilbert, redigeret til web
stress

foto: Pantherstock

På den ene side er vi konstant på mail og Netflix og tjekker Facebook. På den anden side er det blevet moderne at kaste sig over strikkepindene og broderenålen og bruge tid på at farvelægge komplicerede mønstre og nørkle med svære puslespil.

Sysler, der umiddelbart virker gammeldags, fordi de handler om at være logget af, bruge sine hænder og sætte tankerne ned i tempo, men som giver god mening i en hektisk hverdag med stress. Sagt på en anden måde: Din farmor var aldrig stresset, vel?

SE OGSÅ: FÅ VIDEOGUIDEN: Stress af - sådan lærer du at strikke.

Ifølge psykolog Neela Maria Sris giver den nye tendens med at møde en travl hverdag med slow living god mening. Det er ligefrem sundt for vores hjerne.

– Vi lever i en verden af muligheder, men også i en verden, hvor der bliver stillet mange krav. Vi føler, at vi skal nå noget hele tiden og bliver stressede af det. Der er behov for et rum til at trække sig tilbage, reflektere og finde ro, forklarer hun og henviser til, hvordan mange er begyndt at skifte mobiltelefonen som underholdning ud med farveblyanter, malebøger og garnnøgler, når de har fri.

– Du kan ikke snapchatte, når du tæller masker, forklarer June Thomsen. Hun startede sidste år sin egen butik på nettet, Yarnlovers.dk, hvor hun deler opskrifter og tanker med andre strikkeglade og sælger håndfarvet kvalitetsgarn til tykke og tynde pinde. I det kommende år tilbyder hun også strikkekurser for børn som en slags modgift til opdateringer og selfies, som ellers hele tiden bryder koncentrationen.

– Ud over at det er fantastisk at være kreativ, giver strikning ro og medfører en slags meditativ tilstand, hvor hvilepulsen falder, og hjernen slapper af. Det er videnskabelig bevist, forklarer June Thomsen, der tidligere har arbejdet som stewardesse og journalist, men som nu er fuldtidsstrikker.

SE OGSÅ: Få opskriften: Strik en lækker forårsponcho.

Beroligende malebøger mod stress

For dem, der synes, det er for svært at strikke, er det at farvelægge malebøger lidt nemmere at gå til. Nethandelsgiganten Amazons bestsellerliste vidner om, at det at farvelægge flotte mønstre, blomster og kunstværker i malebøger er et internationalt hit.

Malebøger for voksne ligger på Amazons top-10, og også herhjemme er salget vokset det sidste år. Ifølge psykolog Neela Maria Sris er det især gentagelse og forudsigelighed, der gør det at strikke og tegne i malebøger så afstressende og attraktivt for folk.

– Malebøgerne er lige til at gå til for alle, strik kræver nogle færdigheder, men fælles for de to typer sysler er, at de rummer et element af gentagelse og forudsigelighed, hvilket virker beroligende. Samtidig træner vi vores koncentrationsevne, når vi arbejder med hænderne, forklarer Neela Maria Sris, der selv finder malebogen frem, når hun lytter til faglige podcasts, og hun har også foreslået flere af sine klienter at købe en malebog og tage den frem, når de har brug for at blive afledt fra svære tanker. Hun påpeger dog, at der er stor forskel på, hvad malebøger kan.

– De klassiske mandala-cirkelmønstre (mandala er abstrakte buddhistiske mønstre, red.) har beviseligt beroligende effekt på sindet, mens jeg ikke er sikker på, man får det samme ud af at sidde og male kendte mennesker, som er motivet i andre malebøger.

LÆS OGSÅ: Slapper du af ved at stå i køkkenet? Så prøv denne opskrift på flødeboller uden sukker

Håndarbejde er en pause

Generelt betragter Neela Maria Sris dog den pause, håndarbejde kan give, som en form for quick fix eller hurtig energiopladning. Hun bryder sig ikke om betegnelser som ”knitfulness” og tegneterapi.

– Egentlig tegneterapi handler om at male frit efter sine tanker. At farvelægge sider i en malebog kan være en god afledningsmanøvre fra de tanker, der stresser dig eller bekymrer dig, men der er ikke tale om terapi, hvor problemerne kommer i fokus. Og hvor mindfulness handler om at lade tankerne passere med accept og åbenhed, er det ikke noget, man kan gå ud fra vil ske, hvis man sidder og strikker eller tegner. Det er meget overladt til én selv, hvad man får ud af det. For nogle handler det at strikke om at producere, og for nogle handler det at tegne om at gøre det perfekt. Til gengæld er det for mange nemmere at gå til end for eksempel meditation, som kræver øvelse, og som nogle forbinder med noget mystisk og måske ligefrem religiøst.

Hyggeligt strikkesamvær

Et andet oplagt bud på, hvorfor sysler som strik og malebøger er blevet populære, er ifølge Rock’n’Roll- Hausfrau alias strikbloggeren Astrid Munksgaard, at krisetider puster til kreativiteten.

– Når det kommer til strik, holder det dog ikke helt ud fra et økonomisk perspektiv, for det er faktisk ret dyrt at strikke. For mig handler det mere om en skabertrang. Jeg er et produktionsmenneske, der godt kan lide at se resultater af de ting, jeg gør, forklarer Astrid, der til dagligt arbejder som personlig assistent.

Bloggen Rocknrollhausfrau.dk har cirka 500 faste følgere og endvidere 2.500 følgere på Instagram.

Fra dem ved Astrid, at strik for mange handler om gentagelsen og det forudsigelige.

– Nogle kan bruge den samme opskrift igen og igen, mens jeg helst skal kaste mig over noget nyt hver gang, forklarer hun.

Strik for vejrtrækningen

Astrid bruger dog også strikketøjet til at skabe en pause.

– Det er den ultimative afslapning at sidde helt for mig selv og strikke. Jeg oplever, at det virker beroligende både fysisk og psykisk. Min vejrtrækning ændrer sig, og bagefter har jeg energi til at møde verden igen. Jeg kan også godt finde på at tage strikketøjet med, når jeg er ude i sociale sammenhænge og lige har brug for et øjeblik for mig selv, eller hvis jeg skal sidde og lytte til for eksempel en oplægsholder og véd, det ikke vil genere nogen, at jeg sidder med mine strikkepinde. Selv om strikke-stunderne i sig selv er en pause fra online-livet, hører de to dele også godt sammen, mener Astrid, der betragter de sociale medier som en form for moderne foreningsliv.

– Jeg bruger det til at kommunikere med andre om håndarbejde. Flere gange har jeg også inviteret kvinder, jeg udelukkende kendte fra Instagram, på kaffe og kage, og så har vi siddet og strikket sammen. Også på Facebook mødes man om det langsomme liv. For eksempel har gruppen ”Jeg elsker at strikke” efterhånden 22.939 faste følgere, og ifølge erhvervsmanden Esben Gadsbøll, som står bag strikkeforummet Woolspire. com, er det ved at blive populært blandt mænd at finde strikkepindene frem.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.