https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/juli/feddrengprim.jpg
Selvudvikling

Derfor bliver nogle børn tykke

22. juli 2013
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Fordi de spiser for meget, vel? Nej, ikke nødvendigvis. Når børn bliver overvægtige allerede i tre års-alderen, kan det måske skyldes en fejl i et særligt mæthedsgen, konkluderer netop offentliggjort forskningsprojekt.

En sjælden fejl i et gen kan være forklaringen på alt for tidlig overvægt hos børn. En overvægt, de ikke uden videre kan slippe af med, og som forfølger dem og kan give dem alvorlige problemer resten af livet, skriver videnskab.dk, der har kigget på forskningsprojektet, som altså afslører en fejl på MRAP2-genet, mæthedsgenet, der kan være årsagen til den tidlige overvægt.


Når man spiser, frigives hormoner i blodet, der giver besked til hjernen om mæthed.

Mangler man genet, som koder for MRAP2-proteinet kan det sløve processen.

MRAP2 er et signalstof, der påvirker receptorer, der via hormoner skal give besked til hjernen om, at man er mæt.

Kilde: Videnskab.dk

Gen, protein og signaler til hjernen
Genet koder for et protein, som er med til at fortælle hjernen, at nu er vi mætte - og mangler dét, eller er der fejl i det, er signalet til hjernen langsommere, og man kommer til at spise mere.
Sund kost og masser og motion kan gøre en forskel, men noget tyder altså på, at nogle mennesker har langt større risiko for at blive overvægtige end resten af befolkningen. Ydermere ser det ud til, at genet har indflydelse på, hvordan vi håndterer energien fra maden, og om vi er hurtige eller langsomme til at tage på.

Mus og mennesker i forsøg
Forsøget gik ud over mus, der manglede - eller havde variationer i det - i genet, og musene blev tykke allerede som små, også selv om de spiste mindre. Kalorierne satte sig hurtigere ved musene med genfejlen, selv om de spiste det samme som de 'raske' mus.
Derefter kortlagde forskerne generne på omkring 1000 overvægtige børn mellem 3 og 16 år, og resultaterne på musene passede også på børnene og bekræftede sammenhængen mellem genfejl pog overvægt. En enkelt af de undersøgte børn manglede helt genet, mens resten havde variationer, og i fremtiden vil medicin muligvis kunne påvirke mæthedssignalet og dermed være med til at sørge for, at langt færre børn udvikler overvægt.

Undersøgelsen er lavet af forskere fra Japan, USA, Danmark, England og Sverige.

Kilde: Videnskab.dk

Tjek Shoppen!

Læs også