https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/oktober/oprydningsguide-prim.jpg
Selvudvikling

Den simple guide til et hjem uden rod

23. oktober 2013
af Oprydningskonsulent Kamille Sommer
foto: All Over
Er du træt af at dit hjem ligner en rodebutik? Har du forsøgt igen og igen at rydde op, for så at opdage at det endnu en gang ikke lykkedes at vedligeholde det ønskede resultat? Få gode råd fra Oprydningskonsulenten her …

At have et hjem uden rod handler om mere end bare ting. Det handler i lige så høj grad om rutiner, ønsket om at vedligeholde hjemmet, og accepten af at det tager tid at nå sine mål.

Her er der 5 simple råd, til at få dit hjem på ret køl igen.

OM KAMILLE SOMMER

Kamille Sommer er uddannet oprydningskonsulent og Feng Shui konsulent.

Kamille arbejder professionelt med oprydning, og hjælper danskerne med at få styr på deres hjem..

Hun skriver hver onsdag hér på Oestrogen.dk

Se mere på hendes hjemmeside: Oprydningskonsulenten.dk

Følg hende på
Facebook:www.facebook.com/oprydningskonsulenten

Ryd op i etaper
Det tager tid at få sit hjem ryddet op og afhængig af, hvor god du er til at give slip på dine ting i første hug, kan det tage rigtig lang tid, men tag det roligt - det er ikke en konkurrence, og derfor skal du gøre det i dit eget tempo. Det er nemlig sådan, at jo mere og jo oftere du rydder op, jo bedre bliver du til at mærke efter, om de ting du ejer reelt har en værdi for dig.

Fra jeg startede mit eget oprydningsprojekt til i dag, har jeg givet slip på ca. 50 % af mine ejendele, men det har været igennem flere år, så jeg lige så stille har kunnet mærke efter, hvad det gjorde ved mig, at jeg ikke længere havde så mange ting. Jo mindre man ejer, jo lettere er det at rydde op. Det handler ikke om, at man helst ikke skal eje noget, men om at udvælge de ting, man synes passer bedst til den person, man er i dag, fremfor at gemme noget, man købte for 10 år siden, og som man i virkeligheden ikke rigtig bryder sig om længere.

Accepter at det tager tid
Når man først har taget beslutningen om at NU SKAL DET VÆRE, kan man ikke komme hurtigt nok i gang med oprydningen. Desværre sker det ofte ret hurtigt i denne proces, at man brænder ud og giver op, bl.a. fordi det er mentalt trættende at skulle træffe beslutninger omkring, hvad der skal ske med ens ejendele. Samtidigt føler mange, at oprydningen ikke går hurtigt nok og det kan virke meget kaotisk, når først tingene er kommet frem fra gemmerne. Så virker det hele jo endnu mere rodet end før.

Før kontrol kommer kaos, men det kan virke overvældende at se alle sine ting fremme i lyset, og samtidig skulle tage beslutning omkring, hvad der skal ske med dem. Beslutningerne er jo i forvejen nogle, man længe har udskudt, fordi det er ubehageligt og nogen gange også lidt grænseoverskridende at tage en endelig beslutning omkring nogle ting, der har fulgt én igennem mange år.
For at få succes med din oprydning, kan det være en god idé at rydde op gennem noget tid. Ved at gøre det på den måde kan du bedre få indført nye vaner og oprydningsritualer, som du faktisk kan overholde.

Giv alle dine ting en fast plads
Selv den mindste lille skrue skal være et bestemt sted, og hvis du samtidig sørger for at samle de ting, der hører sammen (fx alle typer batterier skal være i én kasse, og alle servietter, lys og fødselsdagsflag skal være i den midterste kommodeskuffe osv.), så ved du og alle hustandens andre medlemmer ALTID hvor alting er, og det er hurtigt og overskueligt at se om man er ved at løbe tør for noget.
Det er tidsbesparende og også den økonomisk mest fornuftige måde at opbevare dine ting, da du ved lige nøjagtigt hvad du ejer, og derved undgår dubletter.

Undgå "hot spots"
Med "hot spot" mener jeg de steder, hvor rodet altid har tendens til at samle sig, f.eks. på spisebordet, kommoden, et hjørne af badeværelsesgulvet etc.
Nogle ting har en tendens til hele tiden at ende et sted de ikke hører til. Det er bare nemmere lige at smide dem fra sig i farten, og så ligger de der, indtil en eller anden barmhjertig sjæl, samler dem op og lægger dem på plads.

Disse "hot spots" bliver ved med at kalde på rod, og det stopper ikke før den dag, du beslutter dig for at det er forbudt at ligge ting fra sig der. Vælg at nedlægge et "hot spot" af gangen, og øv dig at lægge dine ting på plads med det samme.

Indfør faste rutiner for at vedligeholde dit hjem
Rod opstår, når tingene ikke har en fast plads, og når tingene ikke når frem til den faste plads hver dag.
Det er virkelig nemt at blive fristet til at springe over hvor gærdet er lavest, i de perioder man har rigtig travlt, men resultatet bliver, at man ender med det rod, man i første omgang var så træt af. Væn dig i stedet til at gå en runde i dit hjem hver aften, og læg de ting på plads, som ligger fremme.
Tag opvasken dagligt og undgå at vasketøjskurven vælter ud over kanten.

Det er de små rutiner i hverdagen, der gør det nemmere at holde hjemmet pænt, og som en ekstra belønning slipper du også for at undskylde, at du ikke har nået at rydde op, hvis svigermor uventet kigger forbi.


God fornøjelse med oprydningen.

Kh,
Kamille

Læs også