https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/dig-og-dit-liv/klummer/2011/1138-renee/1138-renee-4-copy-2_17.jpg
Selvudvikling

Den "hemmelige nyhed" om hiv

30. januar 2013
af Renée Toft Simonsen
Hiv har i mange år været forbundet med angst, sygdom, død, sex og umoral, men når nu velbehandlet hiv ikke smitter, hvorfor så ikke forsøge at kommunikere det glade budskab ud?


Forleden læste jeg, at hvis man har velbehandlet hiv, kan man ikke smitte andre. Det synes jeg i grunden er en stor nyhed. Jeg husker nemlig ret tydeligt, hvordan skrækken for hiv, og dermed for sex med tilfældige partnere, bredte sig som pest i modelmiljøet i New York tilbage i 1980'erne. Og hvordan det lagde en dæmper på de seksuelle glæder.

I modelmiljøet arbejdede der selvsagt mange homoseksuelle, og i begyndelsen troede alle, at hiv kun var noget, homoseksuelle fik. Vi blev klogere - heldigvis. Dengang døde man stensikkert af hiv - havde man først fået det, var der kun én vej. Så det faktum, at man i dag kan leve med sygdommen hele livet og endda blive så velmedicineret, og at man ikke engang smitter andre ved seksuel nærkontakt, er vel næsten et mirakel?

Renées klumme i sidste uge: De kære teenagere >>

Det mærkelige er, at det næsten er en hemmelighed, at man ikke smitter, hvis man er velbehandlet. At være velbehandlet betyder, at man i seks måneder ikke har haft målbar virus i kroppen. Og bare i Danmark er 86 procent af de hiv-smittede velbehandlede. Mange undersøgelser bekræfter, at hiv ikke smitter, når det er velbehandlet. Bl.a. en undersøgelse fra Spanien, som i 13 år fulgte 393 par, hvoraf den ene var hiv-smittet og den anden rask. På de 13 år var der ikke én eneste af de raske partnere, der blev smittet med hiv. Så man kan undre sig over, at den sidste store kampagne fra Sundhedsstyrelsen omkring hiv, som kørte i 2008, handlede om, at hiv ikke smitter gennem håndklæder, håndtryk og toiletsæder, men gennem blod og sex?

Hiv har i mange år været forbundet med angst, sygdom, død, sex og umoral, men når nu velbehandlet hiv ikke smitter, hvorfor så ikke forsøge at kommunikere det glade budskab ud? Bent Hansen fra Hiv-Danmark mener, at der selvfølgelig er en frygt fra offentlig side for, at nogle kunne overfortolke nyheden, a la: "Herligt - så kan vi vende tilbage til tidligere tiders mere udskejende seksuelle adfærd ...", hvilket jo ikke er tilfældet, da der vel at mærke stadig er smittede, som enten ikke ved, de er smittet, eller som ikke vil vedkende sig problemet. Så det er ikke noget enkelt budskab at formidle, for det handler ikke længere "bare" om at bruge kondom.

Tja ... men selv om det er et svært budskab at formidle, synes jeg nu alligevel, det var værd at viderebringe nyheden her i min klumme. For uanset hvilke beslutninger vi tager i vores liv, synes jeg, vi har ret til at tage dem på et så oplyst grundlag som overhovedet muligt.

Kærlig hilsen
Renée

Læs også