Selvudvikling
19. juni 2014

Danske børnefamilier sløser med medicinopbevaringen

Hos hver tredje danske børnefamilie kan børnene uden problemer få fat i hjemmets medicin uden hjælp fra en voksen. Derfor bliver tusindvis af børn hvert år indlagt med forgiftninger hvert eneste år.
Af: Redaktionen
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/juni/boernprim.jpg

Foto: All Over

95 % af alle danskere har medicin i hjemmet, men langt fra alle tænker over, hvordan de opbevarer medicin. Således viser en ny undersøgelse, at børnene hos hver tredje børnefamilie kan få fat i medicin i hjemmet uden hjælp fra en voksen.

Fakta om undersøgelsen

  • 95% af danskerne har medicin i hjemmet.

Børnefamilierne og medicinopbevaring*

  • Godt 8 ud af 10 danske børnefamilier (85%) opbevarer ikke deres medicin aflåst.
  • Hos knap 4 ud af 10 danske børnefamilier (37%) står medicinen nemt tilgængeligt.
  • Hos hver tredje danske børnefamilie (35%) kan børnene få fat i hjemmets medicin uden hjælp fra en voksen.

Danskerne og medicinopbevaring*

  • 9 ud af 10 danskere (87%) opbevarer ikke deres medicin aflåst.
  • Danskerne har i gennemsnit 6 forskellige medicin-produkter stående i hjemmet.
  • Knap 4 ud af 10 danskere (38%) har deres medicin stående nemt tilgængeligt i hjemmet.
  • Hver fjerde dansker (26%) vurderer, at de børn der færdes i deres hjem kan få fat i medicin uden hjælp fra en voksen.

* Af dem, der har medicin i hjemmet.

Undersøgelsen er foretaget af Kompas Kommunikation for Panodil, GSK Consumer Healthcare i marts 2014 blandt 1865 danskere.

Farlig forgiftning
Det er problematisk, mener eksperter, for hvert år indlægges tusindvis af børn og unge med forgiftninger som følge af indtag af medicin. Fx var svag smertestillende medicin i 2013 skyld i 1.400 indlæggelser af børn og unge landet over. Forgiftninger kan være yderst farlige, og kan ofte forebygges ved bedre medicinopbevaring.

Vitamin-forgiftning?
Et stort antal danskere, herunder mange børn og unge, bliver hvert år indlagt som følge af medicinforgiftninger med bl.a. smertestillende piller og vitaminpiller. En stor del af disse forgiftninger kunne have været undgået, hvis tilgængeligheden af medicin i hjemmet var mindre.

Men mange, især børnefamilier, tænker ikke over, at de smertestillende piller i fx køkkenskabet kan udgøre en risiko.

Således viser en undersøgelse foretaget for Panodil® af Kompas Kommunikation, at børnene hos hver tredje børnefamilie kan få fat i hjemmets medicin uden hjælp fra en voksen.

Giftlinjen: Forkert opbevaring fører til forgiftninger
Professor Kim Dalhoff, som arbejder med forgiftninger på Bispebjerg Hospital, hvor han er overlæge og medansvarlig for lægemiddelforgiftninger i Giftlinjen, peger på, at tilgængeligheden af medicin i hjemmet og risikoen for forgiftninger hænger sammen:

"I Giftlinjen hører vi om næsten alle slags forgiftninger. Både små børn som har fået fat på de søde vitaminpiller, de unge som har tømt familiens lager af smertestillende medicin pga. kærestesorg og de ældre, som ved en fejl har taget den forkerte medicin, fordi den fx stod sammen med fødevarerne. Fælles for dem alle er, at opbevaringen ikke har været sikker nok," siger Kim Dalhoff.

Rå lædersandaler

Spar 50% lige nu i

SHOPPEN!

Læs også