Selvudvikling
15. april 2019

Dansk Stalking Center: Ved stalking er alle ofre

Mindst 100.000 danskere af begge køn og i alle aldre udsættes for stalking hvert år – og problemet er stigende. Direktør for Dansk Stalking Center, Lise Linn Larsen mener, at vi bør komme stalking til livs ved både at yde en indsats over for offer såvel som stalker.
Af: af Anni Heiberg
Stalking berører alle parter

foto: Panthermedia

I 2007 oplevede direktør for Dansk Stalking Center, Lise Linn Larsen, hvor forfærdeligt og grænseoverskridende det er at blive udsat for stalking. Dengang kendte hun intet til begrebet, og der var ingen steder, man kunne hente hjælp. Det skabte hun selv nogle år senere.

– Jeg var en velfungerende og selvstændig kvinde, der oplevede, at mit liv blev slået fuldstændig i smadder. Jeg måtte have hjælp til at komme tilbage til tilværelsen, og min ekskæreste, som havde stalket mig i et år, endte med at begå selvmord. Det var en frygtelig tragedie. Han skulle jo også have haft hjælp. Vi er mange ofre her, konkluderer Lise Linn Larsen.

LÆS OGSÅ: Anna blev stalket af sin eks: "Jeg vil ikke rykke rundt på mit liv for ham"

Lise skrev en bog om stalking, og under sin research opdagede hun, at det var et alvorligt problem for mange.

– Jeg opdagede også, at vi var bagud i Danmark med hensyn til at tilbyde hjælp til ofrene, fortæller hun.

Derfor stiftede hun Dansk Anti-Stalking Forening i 2010, og i 2015 lykkedes det at etablere Dansk Stalking Center ved hjælp af midler fra den private fond, Oak Foundation Denmark. Centret tilbyder hjælp til både stalker og offer.

– Vi får et stigende antal henvendelser. Undersøgelser har vist, at omkring 100.000 danskere udsættes for stalking hvert år. Men vi forventer, at der er flere. De her mennesker tager ikke deres telefon, hvis de ikke ved, hvem der ringer, og derfor er det en målgruppe, der er svær at nå i sådan en undersøgelse, siger Lise Linn Larsen, der mener, at især den digitale stalking er i stigning.

Den afviste

Centret opererer med fem stalkertyper, hvor den afviste stalker tilhører den absolut største gruppe.

– Det er mennesker, der er blevet afvist af en kæreste, en kollega eller en ven. Vi mener, at den bedste måde at stoppe stalking på er at stoppe stalkerens adfærd. Derfor tilbyder vi også psykologhjælp til stalkeren, og de fleste, der gennemfører forløbet, stopper deres adfærd. Sidste efterår oprettede vi en direkte telefonlinje til stalkeren, og den har betydet, at der nu er flere, der henvender sig og går i behandling.

LÆS OGSÅ: Eksperten: Ressourcestærke kvinder bliver også udsat for psykisk vold

Når det gælder ofre for stalking, kan man ikke tale om særligt udsatte typer. Det kan ramme alle.

– Men vi ser mange velfungerende kvinder med uddannelse, arbejde og børn. I Danmark er 65 procent af ofrene kvinder og 35 procent mænd. Det kommer bag på mange, at også mænd udsættes for stalking. Og ofrene er alle aldre, fra unge til pensionister.

Lise Linn Larsen understreger, at det er vigtigt, at man siger klart og tydeligt fra, når man bliver udsat for stalking. Og at man sikrer sig dokumentation.

– Gem alle beviser. Mails og sms'er. Og tag diskret et billede, hvis nogen lurer udenfor. Og så er det vigtigt at bruge sit netværk, så man ikke går alene med det.

LÆS OGSÅ: Den voldsudsatte: Jeg ville ønske, jeg havde fået hjælp tidligere

Når man spørger Lise Linn Larsen, hvad stalkingen gør ved ofrene, lyder der et suk:

– Åh ja… Det er et kæmpeproblem. Vi ser velfungerende, ressourcestærke mennesker, som pludselig står magtesløse, handlingslammede og frygtsomme. 77 procent af dem, vi ser her, har symptomer på posttraumatisk stress. De er voldsomt stressede og har fysiske symptomer som hovedpine, ondt i maven og for højt blodtryk.

– Stalking griber voldsomt ind i offerets liv. Den varer i gennemsnit to år, men kan fortsætte i flere år. Og man ved aldrig, hvornår den stopper.

Der er ingen særskilt stalkinglov i Danmark, og det er noget af det, Dansk Stalking Center kæmper for.

– Politiet er nogle steder blevet bedre til at lytte og anerkende stalking, men der gives kun lidt over 300 polititilhold om året i Danmark, og det er ingenting i forhold til behovet.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs mere om:

Læs også