Dorthe Kandi
Selvudvikling

Curvy Kandi: Skyld er ubrugelig. Tilfældet er uundgåeligt.

10. april 2017
af Dorthe Kandi
(Instagram: Curvy_Kandi)
Det ER ikke alt, vi selv har kontrol over. Og NEJ, vi kan ikke løbe, træne, handle eller tale os ud af alt. Men kan vi hengive os til tilfældet

Der kan være en tendens i vores tid til, at vi tror vi kan påvirke alting selv. Vi kan træne, spise, tale og handle os ud af alt. Men tilfældet rådet stadig – og måske kunne det indimellem være godt for os at hengive os til det tilfælde. Hengive os til, at vi ikke kan styre alting. Hverken for os selv eller andre.

Jeg læste for nylig i Politiken, at i mere end hvert andet tilfælde af kræft må lægerne konstaterer, at det er helt tilfældigt. Altså kunne det ikke forudses i personens livsstil eller gener, at de ville få kræft.

Det er sort uheld. Et tilfælde.

Dette nye og bemærkelsesværdige amerikanske studie viser, at det er tilfældige og spontane fejl i kroppens stamceller, som udløser kræft hos cirka hver anden kræftramte. De mennesker kan altså have spist sundt, dyrket motion og brugt rigelige mængder solcreme og alligevel blive syge. Det er altså ikke nogens skyld. Det er et tilfælde. Surt. Træls. Sort. Tilfælde.

Det betyder selvfølgelig ikke, at vi skal lade solen forbrænde vores skuldre, ryge som skorstene, spise is dagen lang og aldrig tage træningstøjet på igen. Men vi skal accepterer, at vi ikke kan løbe fra tilfældet. At vi kan kontrollere noget, men ikke alt. Og ikke mindst at vi skal slippe skylden. Slippe ønsket om, at vi skal kunne forklare alt.

Det er altså ikke nødvendigvis de pomfritter, vi spiser på ferien, eller den løbetur vi ikke tog, der har skylden – og slet ikke vores tanker eller andet hokus-pokus - for at det måske er os, der har celler, der bliver syge. Det er et tilfælde. Et tilfælde i vores celler. Et tilfælde, som ingen kan kontrollere.

I stedet kan vi koncentrere os om at takle tilfældet, når det rammer. Uanset om det gælder kræft eller kærlighed eller alt mulig andet i vores liv. Tilfældet er en gave. For tilfældet bærer ingen skyld med. Og er der noget, jeg tror, vi mennesker trænger til at slippe, så er det følelsen af skyld. Den er ikke særlig brugbar, frugtbar eller noget som helst-bar.

Og jo der er jo så stadig tilfælde, hvor gener og livsstil spiller ind, og derfor er det fornuftigt at droppe cigaretterne, undgå asbest, bruge solcreme og så videre.

Som der stod i Politiken lørdag 25. marts: De nye resultater bekræfter også, at man aldrig vil kunne forebygge kræft 100 procent ved at ændre adfærd og ved at føre en sund livsstil.

"Med den kræftsituation, som vi har i dag, kan en sund livsstil forebygge cirka 4 af 10 kræfttilfælde. For man vil ikke kunne forebygge de tilfælde af spontan kræft, som ikke er udløst af eksempelvis rygning, asbest, sol eller alkohol," siger Jørgen H. Olsen.

Så der er masser af god grund til smøre solcremen godt ud og lignende, men samtidig bør vi slippe skylden. For skyld gør ingen raske. Eller glade. Skyld er ubrugelig. Tilfældet er uundgåeligt.

Curvy Kandi (Dorthe Kandi) er chefredaktør på Q - Kvinder med kurver. Læs flere blogs her.

Læs også