https://imgix.femina.dk/media/article/1807-camilla.jpg
Selvudvikling

Chefredaktøren: Det hedder: Må jeg bede om!

15. februar 2018
af Camilla Kjems
Jeg er HYSTERISK, når det kommer til at lære børn at sige pænt tak for mad/må jeg be’ om osv. Jeg synes, det er provokerende uhøfligt, når nogen siger: ”Jeg vil ha’ ...”, og: ”Gi’ mig lige ...”
Forleden kom en af min datters veninder ud til mig i køkkenet. ”Jeg er tørstig!”, sagde hun. Hvortil jeg svarede: ”Og ..?”. Pigen så forvirret på mig, hvorefter jeg spurgte: ”Vil du bede om at glas vand?”. ”Ja!”, svarede hun. ”Ja tak”, korrigerede jeg hende.
Kald mig bare skrap, men jeg er HYSTERISK, når det kommer til at lære børn at sige pænt tak for mad/må jeg be’ om osv. Jeg synes, det er provokerende uhøfligt, når nogen siger: ”Jeg vil ha’ ...”, og: ”Gi’ mig lige ...”, frem for de høflige fraser, som jeg mener bør være fuldstændig obligatoriske i enhver børneopdragelse. Ligesom jeg kan blive helt dårlig over mennesker, der ikke har lært at lukke munden, når de spiser, eller har intime og stærkt private telefonsamtaler midt i toget, hvor alle medpassagererne kan høre med. Det er grænseoverskridende, uhøfligt og mangel på respekt.
Men hvad er reglerne egentlig for god opdragelse og opførsel i Danmark anno 2018? I år er det 100 år siden, Emma Gads ”Takt og Tone” udkom og blev standard for god opførsel i den danske kultur. I dag er bogen mest af alt et klenodie, som vi kan grine lidt ad, men måske er det på tide igen at få Emma Gads kloge råd i spil? Få pustet støvet af bogen og blive enige om en ny række spilleregler, vi alle sammen følger og opdrager vores børn efter? For høflighed handler nemlig ikke kun om overflade. Det er også et sæt spilleregler for, hvordan vi agerer i samværet med hinanden, så vi minimerer misforståelser og konflikter og dermed får en bedre og mere respektfuld kommunikation. Med andre ord: Høflighed er smøreolien mellem mennesker! Velkommen til denne uges femina, hvor vi i anledning af 100-årsjubilæet for ”Takt og Tone” tager temperaturen på danskernes etikette (eller mangel på samme). Camilla Kjems Chefredaktør camilla.kjems@femina.dk FÅ ET SMUGKIG I UGENS FEMINA I GALLERIET HERUNDER
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også