Christina Bølling
Selvudvikling

Chefredaktøren: Det bedste råd er et kram

11. marts 2019
af Christina Bølling
Glæd dig til et magasin (næsten) uden gode råd, men fuld af verbale knus og livsvisdom fra kloge mennesker, som kan holde kæft og bare holde af, selv om andre indimellem er håbløst udenfor rækkevidde

Gode råd er ikke altid dyre eller for den sags skyld gode. De kan faktisk være ret irriterende, og når de er det, skyldes det næsten altid den simple realitet, at rådet primært siger noget om den, der giver det, og at det faktisk overhovedet ikke hjælper den person, der har et problem. Det kan du læse i artiklen om dårlige gode råd på side 30.

Alligevel har vi brug for råd gennem hele livet, men vi skal være klar til at tage imod dem, og de skal passe til os og dét sted, vi befinder os i tilværelsen. Under råd, der ikke tager hensyn til modtageren, finder man de i særklasse irriterende råd, hvor den, man taler med, bruger rådgiverrollen til at puste sig op. Du er måske lidt nervøs for en kommende lønsamtale og får at vide: ”hvis jeg var dig, ville jeg bare gå lige ind og sige, at jeg skal have 10.000 mere om måneden, ellers er jeg den, der er skredet.” Det lyder jo stærkt og handlekraftigt. Og for personen, der siger det, må det jo være befriende, hvis han eller hun selv tror på og vil efterleve det, siger psykoterapeut Maria Holkenfeldt Behrendt. Problemet opstår, hvis rådgiveren aldrig selv ville handle sådan, og formentlig også burde vide, at den form for handling ligger så fjernt fra dig, som hun rådgiver.

Jeg har aldrig rigtig forstået, hvorfor jeg blev mere ked af det, når folk sagde, at jeg skulle være mere ligeglad med de ting i mit liv, der ikke lykkes, eller har sagt ”fokuser på det positive”, når jeg har været deprimeret. Det gør jeg nu (altså forstår, hvorfor gode råd mere har føltes som hvepsestik end som rygstøtte).

Det er derfor, jeg foretrækker at læse Psykologi og høre folk fortælle, hvordan de har tacklet svære ting i deres liv, fremfor at få andres råd. Fri mig for gajolæske-citater og livsvisdom fra kinesiske fortunecookies, når livet faktisk - helt ærligt - gør ondt og er svært at bære. Jeg skal sent glemme, da jeg var nede med stress og sad til en middag, hvor min bordherre var pivstiv og havde rødvinsånde, mens han sagde, at jeg da bare skulle blive bedre til at ”take it easy og se at få sagt fra på mit arbejde.”

Godt sagt, Einstein!

Når det er sagt, så er jeg selv en af de allerværste til at lytte med munden. Jeg har altid et lille fif eller en anekdote klar, når folk præsenterer mig for noget, der går dem på. Dobbelt- moral hedder det vist ...

Til den i min famile, der blev afhængig af stoffer, ville et godt råd være ”aldrig tag den første sprøjte”. Det viser præcis, hvor dumme råd kan være. Glæd dig til et magasin (næsten) uden gode råd, men fuld af verbale knus og livsvisdom fra kloge mennesker, som kan holde kæft og bare holde af, selv om andre indimellem er håbløst udenfor rækkevidde.

God læselyst

Christina Bølling

Chefredaktør

FÅ ET SMUGKIG I DET NYE NUMMER AF PSYKOLOGI I GALLERIET HERUNDER

Læs også