Britt Tersbøl
Selvudvikling

Britt blev skilt efter 19 års ægteskab: "Min mand fortalte, at han ville skilles, i en e-mail"

af Lotte Scharf, redigeret til web 17. oktober 2019
Foto: Hanne Loop
Forestil dig pludselig at stå uden din livsledsager, som du skulle have delt fremtiden og alderdommen sammen med. Dét var virkeligheden for Britt Pinkowski Tersbøl, der blev skilt efter næsten 20 års ægteskab. Læs hendes historie her - og hør, hvordan hun kom videre og fandt en ny vej i livet.

Britt blev skilt i efter 19 års ægteskab 

Det var en helt almindelig dag på jobbet for 52-årige Britt Pinkowski Tersbøl, den dag en mail fra hendes mand tikkede ind med besked om, at han ville skilles efter næsten 20 års ægteskab. Mailen væltede hendes liv fuldstændigt, for hun havde aldrig forestillet sig, at de skulle blive en del af den triste skilsmissestatistik.

Hendes ægteskab og kernefamilieliv med tre børn, et sæt tveæggede tvillinger og deres lillebror i det dejlige hus lidt uden for Holbæk, som hun og hendes mand havde brugt mange penge og arbejdstimer på at sætte i stand, var jo noget nær perfekt.

– Jeg var så stolt over, at vi stadig var sammen efter næsten 20 år. Når jeg før hørte om andre, der skulle skilles, tænkte jeg altid, at det jo var voksne mennesker, og de burde kunne arbejde med deres problemer og finde ud af det. Haha, dét hovmod stod da lige for fald, smiler Britt Pinkowski Tersbøl, som til daglig er professor i antropologi og ansat ved Københavns Universitet.

Efter chokket kom vreden

Britts trygge liv ramlede i vinteren 2017, og pludselig skulle hun til at være alene. Væk var alle deres fælles fremtidsplaner om at køre Europa tynd på motorcykel, når de gik på pension, væk var den økonomiske sikkerhed, væk var det lykkelige liv, hun havde levet i 20 år. For Britt havde ikke set, at en skilsmisse truede lige om hjørnet. Det kom også som en stor overraskelse for deres tre børn, der dengang var 17 og 15 år.

I de første måneder befandt Britt sig i en choktilstand fyldt med tårer og søvnløse nætter. Det var først, da hendes mand flyttede, at hun kom ud af sin handlingslammede tilstand, som blev overtaget af en heftig vrede over det svigt, hun syntes, hendes mand havde udsat hende og børnene for.

Vreden fik hende til at handle. Hun talte med en økonomisk rådgiver om huset og gælden i det,  hun fik fat i en advokat, og så forsøgte hun at få dagligdagen alene med børnene til at hænge sammen.

– Det var relativt fornuftigt, når man tager min sindstilstand i betragtning, for det første halve år var kaos, og jeg var knust. Det næste slag faldt, da hendes mand ønskede at sælge huset.

– Jeg var så ked af det. Næstefter at blive skilt var det værste at skulle af med huset. Det var virkelig min livsdrøm, men overskuddet af salget gjorde samtidig, at vi begge kunne komme videre med vores liv, fortæller hun.

 

LÆS OGSÅ: Jannie mistede sin mand gennem 28 år: "Jeg følte mig overladt til mig selv"

Klogere på mig selv

Der er gået to år, siden mailen fra Britts mand tikkede ind og ændrede hendes liv for altid.

I dag bor hun og børnene stadig i Holbæk, men i en ældre villa fra århundredeskiftet tæt på centrum. De to år har Britt brugt på at hele de gabende sår efter bruddet, mens hun har gransket sit indre for at forstå, hvorfor ægteskabet endte med et brud i stedet for at vare evigt. Hun har været i terapi hos to psykologer, hun har været sygemeldt, hvor hun tilbragte timer foran computeren med at lytte til podcast, læse blogs og artikler fra psykologer og eksperter omkring børn, samliv og skilsmisse, men ikke mindst om, hvordan man kommer videre efter så stor en sorg.

– Det hjalp mig til at blive klogere på nogle af de dynamikker, der opstår i parforhold, uden nogen af parterne nødvendigvis er bevidste om dem. Det er sjældent kun den enes fejl, ­erkender Britt.

Men hun fik også hjælp fra venner, familie og fra sin arbejdsplads, som hun oplevede stor støtte fra. Og så fik hun et rigtigt godt råd fra en af psykologerne.

– Jeg skulle motionere, bruge min krop og få adrenalinen og chokhormonerne ud. Og jeg skulle skrive ned, hvad jeg følte. Så i den periode både løb og skrev jeg rigtig meget. 

 

Et nyt kapitel

Langsomt begyndte overskuddet at vende tilbage, og med det kom også et ønske om at hjælpe andre kvinder i samme situation. Derfor dannede Britt og en veninde, der også var nyskilt, netværket Et Nyt Kapitel, hvor fraskilte kvinder helt uformelt kan komme og søge støtte og tale med hinanden.

– Da jeg selv stod midt i kaosset, følte jeg mig trods alt privilegeret, fordi jeg havde så mange gode mennesker, der støttede mig. Det er jo ikke alle, der har det. Her kan netværket blive den støtte, håber hun.

LÆS OGSÅ: Inger blev skilt efter 34-års ægteskab: "Det var vigtigtst at følge min mavefornemmelse"

I dag, godt to år efter skilsmissen, har Britt fundet kærligheden igen. I foråret mødte hun en jævnaldrende mand gennem sit professionelle netværk, som også var fraskilt og ligesom Britt har store børn.

 – Vi har meget tilfælles, både arbejdsmæssigt og personligt, og så er vi fast besluttede på, at vi skal nyde livet sammen. Det bliver godt, siger Britt.