brev til renee
Selvudvikling

Brev til Renée: Min kæreste bruger mig som skraldespand

19. maj 2020
af Renée Toft Simonsen
"Det er kommet så vidt, at han ringer til mig flere gange dagligt for at brokke sig, og jeg kan mærke, at det er begyndt at dræne mig enormt meget". Læs ugens brev til Renée her.

Kære Renée

Min kæreste har en tendens til at brokke sig over sit arbejde og sine kollegaer. Ofte skal jeg lægge øre til, hvor dumme de er, eller hvor dårligt hans arbejde er. Jeg forsøger at sætte mig ind i hans frustration og komme med gode råd, men jeg kan mærke, at det er ved at blive for meget for mig.

For nylig fik min kæreste nyt job. Til at starte med var han begejstret for det og omtalte de nye kollegaer og chefen enormt positivt. Jeg tænkte, at det var skønt, og jeg kunne mærke på ham, at han var blevet en gladere mand at være sammen med.

Nu er det så vendt igen. Han er begyndt at omtale sit arbejde og nu også sine kollegaer som inkompetente og dårlige kammerater. Det er kommet så vidt, at han ringer til mig flere gange dagligt for at brokke sig, og jeg kan mærke, at det er begyndt at dræne mig enormt meget.

Jeg føler, at han bruger mig som en ”skraldespand”, hvor han kan læsse alt sit galde af. Når han brokker sig, bliver jeg frustreret og faktisk også ked af det. Jeg føler, at jeg går og bærer rundt på hans vrede, og det påvirker mig en hel del psykisk. Jeg har prøvet at påtale det over for ham ved at fortælle ham, at det gør mig ked af det, når han lægger så meget dårlig energi over på mig.

Han undskylder altid og lover, at han fremover vil tænke over, hvordan han taler om sit arbejde, men allerede dagen efter er det igen det samme. Jeg ved snart ikke, om jeg kan klare mere brok. Det gør mig dårligt tilpas, og jeg ved ikke, hvordan jeg skal få min kæreste til at indse, hvad det er, hans brok gør ved mig. Jeg håber, du kan hjælpe.

Kærlig hilsen En meget træt skraldespand

Kære Meget trætte skraldespand

Det lyder anstrengende. Du forsøger at håndtere din kærestes brok, og samtidig kæmper du med ikke at tage den ind. Nogle af os er enormt følsomme over for brok, dårlige stemninger, vrede og negative følelser. Det kan handle om konkrete ord, men det kan også handle om usagte ord, lyde og bevægelser. Andre af os har nemmere ved at vide, at det, som tilhører den anden, ikke har noget med os selv at gøre.

Du hører måske til den kategori, som er følsom over for stemninger og brok. Det skal der naturligvis tages hensyn til. Du har allerede gjort din kæreste opmærksom på, hvordan hans brok påvirker dig, uden at det har hjulpet. Jeg tænker, at der er flere måder at gribe problemet an herfra.

LÆS OGSÅ: Brev til Renée: Skal jeg flytte sammen med min eksmand og prøve igen?

For det første kan det være, at din kæreste har det svært, siden han har brug for at brokke sig så meget. Det kan være, at det handler om helt andre ting, som han måske ikke selv er klar over? Derfor vil jeg foreslå dig at hjælpe ham med at få fat i en psykolog. Så kan han brokke sig der, men psykologen kan samtidig hjælpe ham med at finde ud af, om det bare er hans måde at være i verden på, eller om noget stikker dybere.

tror ikke, at din kæreste har forstået, hvad det gør ved dig, når han brokker sig. Derfor kan du beskytte dig selv ved at informere ham om, at du fra nu af ikke responderer på hans opkald i løbet af dagen. Ikke fordi du ikke elsker ham, men fordi du simpelt hen bliver i dårligt humør af hans negativitet. Du skal forklare ham det på en kærlig måde og sige, at hvis der er noget vigtigt i løbet af dagen, så kan han skrive en sms til dig.

Det med telefonopkald i løbet af dagen vil kunne ordnes med klare grænser fra din side. Det vil altså være én af de ting, du skal øve dig i fremover. At sætte grænser, som tager hensyn til dig selv. Det betyder ikke, at du ikke kan være omsorgsfuld over for ham, men man må gerne beskytte sig selv, når man bliver så påvirket, som du beskriver.

LÆS OGSÅ: Brev til Renée: Jeg er ved at gå fra min mand. Er det dumt?

Når I så er hjemme sammen, kan det måske være en ide at sætte brokken i system. Når man er kærester og bor sammen, har man selvfølgelig brug for at dele sit liv med hinanden. Måske vil det være o.k. med dig, hvis I satte et bestemt tidsrum af til brok?

Jeg ved ikke, om det er en skør idé, men måske kunne I blive enige om, at brok helt konkret foregår mellem klokken 18 og 19? Det vil være en øvelse, men jeg tænker, at både du og han bliver opmærksomme på, hvor meget brok der bliver lukket ud. Jeg ved ikke, om du kan få din kæreste med på den her lille leg, men jeg tror, den vil hjælpe jer begge til at blive opmærksomme på det mønster, I har sammen.

Måske er du for god til at lytte uden at brokke dig tilbage? Derfor ender det med, at alt hans brok sidder fast hos dig og gør ondt, hvilket sikkert ikke er noget, han ønsker. Hvis I laver den her øvelse, kan det være, at du bliver bedre til at lytte uden at tage brokken på dig, fordi du ved, at det ”bare” er brok, som han lige skal af med, uden at det har med dig at gøre?

Kærlig hilsen Renée

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også