Anerkendelse
Selvudvikling

Børnepsykologen: Det er vigtigere at anerkende end at rose sit barn

4. september 2017
Mandag, 4. september 2017 - 8:05 (udgivet første gang april 2015) - af Redaktionen. Foto: Pantherstock
”Hvor er du dygtig, og hvor er din tegning flot.” Vi roser vores børn i de allerbedste hensigter. Men faktisk er for meget ros ikke godt for et barn. Anerkend det i stedet for, råder børnepsykolog Charlotte Diamant.

Derfor skal du anerkende dit barn

”Det er vigtigere at anerkende end at rose dit barn,” lyder børnepsykolog Charlotte Diamants råd. Når vi begejstres over vores børns præstationer, roser vi i de bedste hensigter – nogle gange gør vi det måske endda lidt som en automatreaktion, når vores barn glad siger ”se mig.” Men faktisk kan vi hurtigt komme til at gøre dem en bjørnetjeneste. For meget ros kan nemlig gå ud over barnets selvværd og gøre, at det ikke bliver klædt på til at klare situationer, hvor de oplever modgang.

Læs mere om forskellige forældrene-dilemmaer og få gode råd til at tackle dem her

- For meget ros kan få dit barn til at føle, at det skal præstere for at være god nok. Når du roser dit barn, vurderer du det nemlig også: Det var godt, skidt eller flot. Skru i stedet op for anerkendelsen. Når du anerkender dit barn, styrker du barnets selvværd og giver dit barn en følelse af at være godt nok, som det er.

- Det kan man gøre ved at ændre i sit sprogbrug. Sig for eksempel: ”Hvor ser det sjovt ud, hvad tegner du?” i stedet for ”hvor er du god til at tegne” eller ”hvor er det flot.” På den måde opfatter barnet ikke, at du vurderer det og dets præstationer, men i højere grad at du interesserer dig for barnet og det, det laver, siger Charlotte Diamant.

Læs også: Børne-psykologens 10 råd til single-mødre

Læs også